Iemand steunen kan op verschillende manieren (zo help je mensen die dat nodig hebben)
Of het nu je partner is, een vriend(in) of een familielid: de mensen om ons heen kunnen allemaal weleens wat steun gebruiken. Soms omdat hun partner het heeft uitgemaakt of ze ontslagen zijn, soms gewoon als ze een slechte dag hebben. Maar iemand steunen, hoe doe je dat eigenlijk?
The School of Life zet in een fijne video 5 manieren op een rijtje om iemand te steunen. Soms zijn die best tegenstrijdig, dus het is helemaal afhankelijk van de situatie én de persoon in kwestie welke manier het meest geschikt is. Dat kun je zelf het beste aanvoelen, maar wie weet biedt dit je wat inspiratie.
Iemand steunen: 5 verschillende manieren
Luisteren
In de huidige tijd bestaat ‘luisteren’ meestal eerder uit ‘ik heb dan wel een telefoon in mijn hand waar ik af en toe op kijk, maar ik hoor je wel hoor, praat maar!’ Des te belangrijker is het om een keer écht goed te luisteren als iemand wel een luisterend oor kan gebruiken. Zet andere activiteiten even stil en concentreer je echt op het verhaal; soms helpt het om dat ook duidelijk te maken door af en toe te knikken of vragen te stellen.
Oplossingen aandragen
Als je eenmaal uit-geluisterd bent, kan iemand steunen ook bestaan uit daadwerkelijk helpen. Als diegene er behoefte aan heeft, kun je concrete oplossingen aandragen of helpen met het bedenken van een (stappen)plan. Soms kun je zelfs nog beter helpen, bijvoorbeeld door iemand ergens heen te brengen of een taxi te bellen.
Bemoedigende woorden
Als we er even doorheen zitten, vergeten we vaak dat het meestal wel goedkomt en willen we niets liever dan dat iemand ons daar even aan herinnert. Het is niet altijd even gemakkelijk om mensen gerust te stellen als ze overstuur zijn, maar wel vaak waardevol.
Begrip
Nummer 3 en 4 zijn compleet tegenovergesteld, en dat is best lastig – maar waar sommige mensen er behoefte aan hebben om te horen dat alles goedkomt, willen andere juist dat je ook erkent dat dat níet altijd zo is. Als je iemand hebt verloren, wil je bijvoorbeeld alleen maar dat mensen begrijpen hoe verschrikkelijk dat is en kun je je echt niet voorstellen dat je er over een tijdje misschien beter mee om kunt gaan. En ook op andere momenten helpt het als mensen zich even kunnen inleven in je stress of zorgen.
Een knuffel
Wist je dat knuffelen echt heel goed voor ons is? Het geeft namelijk een oxytocine-boost: het knuffelhormoon dat zorgt voor gevoelens van toewijding, vertrouwen en verbondenheid. Daarnaast verlaagt het angst en stress, en dat is meestal precies waar mensen behoefte aan hebben als ze jouw steun wel kunnen gebruiken. Echt, er zijn maar heel weinig situaties waarin een goede knuffel níet de perfecte manier is om iemand te steunen.
Ook belangrijk: ben jij juist degene die gesteund wordt? Onthoud dan dat het altijd goed bedoeld is, zelfs als iemand voor de ‘verkeerde’ manier kiest en oplossingen gaat geven als je daar helemaal geen behoefte aan hebt. En hoe moeilijk het ook is om dat te waarderen als je gestrest of verdrietig bent, uiteindelijk zorgt begrip van de verschillende manieren van steun er hopelijk wel voor dat je je realiseert dat we allemaal ons best doen.
Je bekijkt de hele video hieronder:
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.
Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou echt gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!