Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 21 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

5 generaties op de werkvloer: hoe kun je het laten werken? Tips van een carrière-expert

Een nieuw onderzoek van LinkedIn laat de kloof tussen Gen Z en de oudere generaties op de werkvloer zien. Gen Z (de eerste generatie die zich geen leven meer zonder internet kan voorstellen) blijkt behoorlijk vast te zitten in zogeheten ‘carrière-echokamers’, een omgeving met vooral generatiegenoten. Zonde, want er zijn inmiddels vijf verschillende generaties op de werkvloer. Hoe laat je verschillende generaties tóch succesvol samenwerken?

Ondanks het feit dat inmiddels vijf verschillende generaties actief zijn op de werkvloer, laat het onderzoek van LinkedIn zien dat er nogal veel onbegrip heerst en dat de interactie en communicatie tussen de verschillende generaties nog lang niet optimaal is.

Boomers en Gen Z

Zo zegt bijna de helft van de boomers (tussen 59 en 77 jaar) geen 1-op-1 gesprek te hebben gehad met een Gen Z-collega in het afgelopen jaar. Wow… Niet heel vreemd dus dat meer dan de helft van Gen Z vindt dat andere generaties oordelen of misvattingen hebben over hun generatie of verkeerde aannames maken over hun werkethiek.

Ook voelt bijna een kwart zich ongemakkelijk om oudere generaties te vragen om hulp en steun. Dat komt doordat Gen Z’ers zich zorgen maken dat ze dom overkomen (42 procent), ze het gevoel hebben dat oudere generaties altijd meer lijken te weten dan zij zelf (28 procent) en omdat ze niet weten hoe ze op andere generaties moeten afstappen (21 procent). Hoe kan dat beter?

Carrière-echokamers

Een gebrek aan communicatie tussen de verschillende generaties op de werkvloer kan dus leiden tot zogenaamde carrière-echokamers, een ruimte waar jonge werknemers waardevolle leer- en ontwikkelingsmogelijkheden mislopen. Zonde! Want meer dan driekwart van de Gen Z’ers denkt dat ze veel kunnen leren van elkaar én van andere generaties.

Volgens LinkedIn carrière-expert Laura van Horssen is onderlinge interactie essentieel voor een sterke werkomgeving: “Gen Z maakt binnenkort meer dan een kwart van de wereldwijde beroepsbevolking uit en dat zal alleen maar stijgen. Het is daarom essentieel om de generatiekloof te overbruggen en bestaande vooroordelen te doorbreken. Juist de wereld van het werk biedt hiervoor enorm potentieel, omdat er geen andere plek is waar zoveel verschillende generaties samenkomen als hier.”

Tips voor het samenwerken met verschillende generaties

Van Horssen geeft daarom een paar belangrijke tips over hoe je de connectie met andere collega’s aan kunt gaan:

1. Actief communiceren 

Laat alle vooroordelen varen en moedig jezelf aan om in gesprek te gaan met andere generaties op de werkvloer. Luisteren naar verschillende perspectieven helpt je om misvattingen te vermijden en vertrouwen op te bouwen. Uit LinkedIn-data blijkt dat communicatie de meest gevraagde skill is in Nederland.

2. Vind een mentor 

Een mentor uit een andere generatie kan je professionele groei juist stimuleren en kan je helpen bij het maken van carrièredoelen. Bovendien is het een ideale brug tussen generaties waardoor je meer onderling begrip kunt creëren.

3. Haal steun uit je netwerk 

Gebruik communities om je heen zoals LinkedIn voor kennis en inspiratie, bouw connecties op en volg mensen uit je werkveld van wie je kunt leren. De nieuwsredactie van LinkedIn heeft bijvoorbeeld een lijst van Top Voices Next Gen samengesteld die regelmatig posten over de uitdagingen van de jongste generatie professionals.

Ginny Ranu over de kracht van haar netwerk: “Om vooruit te komen, heb je hulp van anderen nodig”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️