Verschilt je libido van je partner? Dit moet je weten
Libido is niet eerlijk verdeeld. De één wilt het liefst elke dag seks en de ander heeft genoeg aan één keer per maand. Als je een relatie hebt met iemand die een ander libido heeft, dan kan dit leiden tot frustratie, verdriet, onzekerheid en ruzies. Zonde, want seks is eigenlijk juist iets super leuks en moois.
Wat moet je weten als een verschillend libido dan je partner hebt en hoe los je het op?
Iedereen is anders
In een relatie komt het maar zelden voor dat de seksuele wensen en behoeften helemaal overeenkomen. En zelfs als jouw seksdrive lijkt op die van je partner, zullen er verschillen zijn. Er zijn namelijk evenveel libido’s op de wereld als dat er mensen zijn.
Dus de kans dat je op seksgebied niet helemaal op één lijn ligt met je partner, is gigantisch groot. Want naast de hoeveelheid seks, verschillen partners vaak in wat hen precies opwindt, hoe snel ze opgewonden raken en wat ze van elkaar verwachten in de slaapkamer (of juist op de keukentafel, onder de douche of in de buitenlucht).
Stress, hormonen en levensfases
Ook kunnen seksuele behoeftes veranderen door de jaren heen. Daar spelen verschillende factoren een rol bij. Vrouwen kunnen door hormonen, zoals tijdens de zwangerschap of menopauze, minder zin hebben in seks. En bij mannen neemt het testosteron hormoon in de loop der jaren af.
De 6 signalen dat je seksueel misschien niet helemaal happy bent
Daarnaast kan medicatie zoals antidepressiva of de pil hebben een effect op je hormonen. Maar ook stress op het werk kan er voor zorgen dat je emotioneel niet helemaal tip-top bent en dus ook minder zin hebt in seks.
Emotionele band wordt versterkt
Alleen al met déze informatie in je achterhoofd, zou je eigenlijk niet meer onzeker, boos of verdrietig hoeven te zijn als jullie verlangens niet gelijk lopen. Toch kan het erg frustrerend zijn. Seks versterkt namelijk de onderlinge connectie.
Tijdens een bevredigende sekspartij maken vrouwen oxytocine aan en mannen vasopressine. Beide hormonen stimuleren gevoelens van kalmte, liefde en bescherming, en versterken de emotionele band tussen jou en je partner.
Naar elkaar toe groeien
Uit onderzoek blijkt dat als mensen een bevredigend seksleven hebben, ze ook met plezier andere dingen samen doen. Maar het is een vicieuze cirkel. Waarschijnlijk is een goede sfeer, een leuke activiteit, een vleugje romantiek en het zich gewaardeerd voelen belangrijk voor het ontstaan van zin.
Een goede relatie kan dus leiden tot een goed seksleven, en visa versa. Toch is een verschillende seksdrive hartstikke normaal en hoeft het niet het einde van de relatie te betekenen. Het kan ook een tijdelijk iets zijn, want je kunt namelijk (ook op gebied van seks) naar elkaar toe groeien.
Een relatie is teamwork
Het áller belangrijkste is dat je beseft dat als je partner een lager (of hoger) libido dan jou heeft, dat dat niet per se aan jou ligt. Iedereen is anders en heeft andere voorkeuren als het op seks aankomt. Het heeft vaak niets te maken met hoe jij eruitziet of met je prestatie tussen de lakens.
Accepteren dat jij niet de oorzaak bent voor het lagere (of hogere) libido van je partner kan heel wat schuldgevoelens en onzekerheid bij jou wegnemen. Onthou dat een relatie hetzelfde is als teamwork. Je bent samen een team en dus beide verantwoordelijk voor jullie seksleven.
Praten is key
Zie het verschil dan ook niet als een probleem, maar praat erover met je partner. Bespreek wat je zou willen, hoe vaak en wanneer, en vraag naar de verlangens van je partner. Net zoals met veel andere dingen in het leven is seks een kwestie van geven en nemen.
We luisteren niet meer naar elkaar – 10 regels om weer goede gesprekken te voeren
Nu is seks wel een gevoelig en precair onderwerp, dus let erop dat het met tact besproken wordt. Ga niet met je vinger wijzen en de ander de schuld geven. Vraag liever naar de verwachtingen. En probeer te achterhalen waar de verschillen in behoeftes vandaan komen. Zo leer je elkaar beter begrijpen en respecteren.
Compromissen sluiten
Vanuit deze gesprekken kunnen je samen zoeken naar compromissen over hoe vaak en wanneer je seks hebt. Maak vervolgens afspraken en probeer je daar ook aan te houden.
Loopt het niet helemaal volgens plan? Ga dan weer bij elkaar zitten om te bespreken waar het probleem zit. Of overweeg eens (samen) te gaan praten met een relatie en/of sekstherapeut. Als jullie relatie verder helemaal goed zit, is het absoluut de moeite waard om hier aandacht aan teven.