The mind: dit is het verschil tussen je geest en je brein
Veel mensen halen de begrippen ‘geest’ en ‘brein’ door elkaar in dagelijkse gesprekken. Toch is er een belangrijk verschil tussen de twee en is het interessant om te kijken waar dat verschil precies zit.
Spoiler: je geest is gescheiden van je brein, maar de twee zijn wél onafscheidelijk.
Het verschil tussen geest en brein
We beginnen met de geest. De makkelijkste manier om de werking van je geest te begrijpen, is door het woord energie. Je geest genereert een bepaalde energie als reactie op denken, voelen en het maken van keuzes. Door onze geest hebben we het gevoel dat we leven. Zonder onze geest zou ons fysieke lichaam (en ons fysieke brein) nutteloos zijn.
Een wetenschapper deelt 7 manieren om te dealen met piekergedachten
Deze energie van onze geest geeft aanleiding tot het genereren van gedachten. Dit proces vindt plaats in ons brein, het is als het ware de fysieke plaats waar gedachten ontstaan. Des te complexer wordt het verhaal als je weet dat de cellen van ons brein ook mee veranderen wanneer ze gestimuleerd worden door de input van onze geest.
Het brein: een complex neuroplastisch orgaan
Dat proces van verandering in het brein wordt ook wel een neuroplasticiteit genoemd. Neuroplasticiteit treedt op wanneer ons brein structureel verandert als reactie op gedachten die aangeleverd worden door de geest. In feite is het brein dus een ontzettend flexibel orgaan dat zichzelf kan veranderen en bijsturen.
Volgens bioloog Bruce Lipton worden we niet ziek door onze genen, maar door onze gedachten
Dat impliceert dat het brein nooit helemaal hetzelfde is. Je brein verandert bij elke nieuwe ervaring die je opdoet. Ben je nog mee? Je geest is hoe jij, als uniek persoon, de wereld rondom jou ervaart. Het is verantwoordelijk voor je gedachten, gevoelens en keuzes. Je brein daarentegen is puur een fysieke (en continu veranderende) reactie op die ervaringen. Je brein wordt gevormd door je geest.
Waarom is dit belangrijk?
Waarom het belangrijk is om dit onderscheid goed te begrijpen? Omdat het je laat beseffen dat gedachten een ontzettend krachtig wapen zijn. Door bewust controle te nemen over je gedachten, geef je je brein zelf vorm.
Dit verklaart waarom je je positieve gedachten kunt trainen op zo’n manier dat je een optimist wordt, en waarom negatieve gedachten in rechtstreeks verband staan met depressie. Ook de talloze onderzoeken die aantonen waarom dankbaarheid zo bevorderlijk is voor het welzijn, is te verklaren door het verschil tussen je geest en je brein.
Interessant, toch? Vinden wij ook.