Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psychologie 4 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

4 grote veroorzakers van emotionele ontstekingen waar we niet genoeg over praten

Je eet gezond en beweegt regelmatig, maar toch voel je je niet honderd procent fit. Misschien voel je je opgeblazen na het eten, of lukt het je maar niet om je trainingsdoelen te behalen, ondanks een consequent schema. Dan kan het zijn dat je last hebt van zogenaamde ’emotionele ontstekingen’.

Dingen als angst, schaamte en trauma kunnen namelijk nét zoveel impact op je lichaam hebben als een dieet vol junk-food.

Emotionele ontstekingen een bedreiging voor de gezondheid

Als je last hebt van vage klachten, dan is de kans groot dat er ontstekingen in je lichaam zijn ontstaan. Zoals Dr. Will Cole vertelt in de podcast van mindbodygreen, produceert het lichaam steeds opnieuw stoffen die ontstekingen in het lichaam veroorzaken als ons immuunsysteem het signaal krijgt dat we in een (bijna) constante toestand van bedreiging verkeren.

Nu zijn er een aantal veelvoorkomende oorzaken van ontstekingen die Dr. Cole voortdurend ziet bij patiënten, maar die wij misschien niet zo snel zien als een bedreiging voor onze gezondheid. We zetten ze voor je onder elkaar:

1. Onverwerkt trauma

Volgens Cole kun je niet verwachten dat je verder komt met je gezondheid als je onverwerkte trauma’s in je lichaam hebt opgeslagen. Dit komt heel vaak voor: volgens schattingen heeft zo’n 70 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten minimaal één keer in hun leven een traumatische gebeurtenis meegemaakt – maar de meesten veegden deze ervaringen onder het tapijt.

“Ze weten dat het niet goed was, maar ze beseffen zich niet wat het met hun gezondheid doet, wat voor effect het heeft op hun zenuwstelsel en ontstekingswaarden,” zegt Cole. “Mensen zijn al gauw geneigd te zeggen dat het wel meevalt en dat er anderen zijn die veel ergere dingen hebben meegemaakt.”

Laten we duidelijk zijn: niet alle trauma’s komen voort uit rampzalige gebeurtenissen. Voor sommigen kan het zelfs heel subtiel zijn. En als je al die emoties in je lichaam laat ophopen, kunnen ze na verloop van tijd je lichamelijke gezondheid beïnvloeden. Natuurlijk kun je wel wat aan ’emotionele ontstekingen’ doen. Lees hier wat een trauma is en hoe je het kunt leren loslaten.

2. Chronische stress

Als je lichaam voortdurend in de fight-or-flight modus staat, is het onmogelijk om je helemaal fit te voelen. “Ons lichaam is een cellulaire bibliotheek en onze gedachten, woorden en ervaringen zijn de boeken die de cellen vullen,” zegt Cole. Dus wanneer je emotioneel lijdt, voelt je lichaam de effecten en kunnen er ontstekingen ontstaan.

“Er is vaak veel schaamte rondom chronische stress.” merkt hij op. “Soms zijn mensen prikkelbaar en snauwen ze naar hun partner, ze kunnen hun hoofd er niet bij houden of eten niet de dingen waar ze van houden, omdat ze geen tijd hebben om te koken.” En die schaamte kan je vermogen om gezond te blijven beïnvloeden.

Omgaan met stress is niet iets dat je één keer doet. Je zult dagelijks je best moeten blijven doen om de stress in je leven te verzachten. Je kunt beginnen met deze 7 tips om stress tegen te gaan.

3. Angst over je gezondheid

Tegenwoordig is er zóveel informatie beschikbaar over gezondheid en welzijn, dat we al snel Google raadplegen als we ergens last van hebben. En het is vervolgens heel makkelijk om dan ongerust en overweldigd te worden over je gezondheid. We gaan namelijk al gauw uit van het ergste.

Cole: “Ik zie het voortdurend bij mijn patiënten, de angst en bezorgdheid over hun gezondheid en de stress die dat dan weer veroorzaakt.” Onderzoek heeft zelfs het zogenaamde ‘nocebo-effect’ aangetoond, waarbij een diepgewortelde negatieve overtuiging kan je ziek(er) maken. Een soort selffulfilling prophecy.

Kortom: je kunt jezelf ziek maken. Dat is de kracht van onze emoties op ons lichaam. Probeer daarom niet te veel te focussen op verschillende gezondheidscijfers, anders loop je al gauw het risico om in een negatieve spiraal terecht te komen.

4. Social media

Waar junk-food een negatieve invloed heeft op je lichaam, heeft junk-media dat ook. “Alle informatie die je verwerkt gaat ook door je lichaam heen en kan invloed hebben op je zenuwstelsels en ontstekingsniveau, en dus op je endocriene systemen of hormonale systemen.” vertelt Cole in de podcast.

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die overmatig sociale media gebruikten, hogere niveaus van C-reactief proteïne hadden, wat wijst op chronische ontsteking. Dat wil niet zeggen dat je niet door je social media feeds mag scrollen. Je moet alleen selectief zijn met de mensen die je volgt. Probeer de accounts die je volgt te beperken en volg alleen diegene die je een goed gevoel geven.

Conclusie

Tot slot zegt Cole: “Je kunt niet verwachten dat je je helemaal goed voelt, als je je emotionele gezondheid niet aanpakt. Als je serieus bezig bent met je gezondheid, maar last blijft hebben van vage klachten of stil lijkt te staan in je proces, dan kun je misschien bovenstaande boosdoeners aanpakken.

Het lichaam is verbazingwekkend veerkrachtig. Als je aan de slag gaat met je emotionele gezondheid, dan zal het lichaam veel van het werk voor je doen.”

Met deze vraag kun je jezelf bevrijden van je jeugd(trauma’s)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️