Zo verminder je deze zomer jouw ecologische footprint
Barbecueën in het park, een zomerse picknick op het strand of een feestje op een boot. De zomer leent zich uitstekend om er gezellig met vrienden op uit te gaan. Hoewel die plastic bekers, bestek en wegwerp BBQ erg handig zijn, is het milieu er iets minder dol op. Wij geven tips om je ecologische footprint te verminderen.
Verminder plastic gebruik
Verban wegwerpservies
O zo handig dat wegwerpservies, dan heb je tenminste geen afwas. Maar wist je dat er in Sardinië ooit een potvis aangespoeld is met maar liefst 22 kilo plastic in zijn maag, waaronder veel plastic wegwerp borden? Probeer deze zomer dus minder gebruik te maken van wegwerp servies. Neem bijvoorbeeld herbruikbare borden en bestek mee. Bij Johnny Jungle verkopen ze duurzaam servies wat er ook nog eens heel feestelijk uitziet.
Deprimerend al dat plasticgebruik op reis? 8 tips om het tegen te gaan
Skip plastic rietjes
De video van de schildpad met een rietje in z’n neus is je vast niet ontgaan. Een plastic rietje wordt vaak maar een paar seconden gebruikt maar blijft meer dan 200 jaar op onze aarde bestaan. Probeer dus rietjes te skippen, of een bamboe alternatief te gebruiken. Er zijn zelfs rietjes gemaakt van pasta!
Geen wattenstaafjes
Handig om tijdens een festival even je mascara mee weg te vegen of om je oren schoon te maken: wattenstaafjes. Dit zijn helaas de meest gevonden voorwerpen aan de kust. Omdat ze niet goed door het afvalwater gefilterd worden, komen ze via de waterzuivering in rivieren terecht. Daardoor drijven er miljoenen wattenstaafjes in rivieren en zeeën.
In 2016 werden er bijna 24 wattenstaafjes gevonden per 100 meter strand aan de Britse kust. Kies dus liever voor een bamboe variant of eentje die je kunt hergebruiken.
Stop met roken
Niet alleen slecht voor je longen maar ook voor de natuur. Een sigarettenfilter bevat namelijk allemaal giftige stoffen en kunststof. Deze stoffen zijn aangetroffen in 70% van de zeevogels en 30% van de zeeschildpadden. Er zijn zelfs beelden van vogels die hun jongen deze filters voeren, super sneu. De beestjes worden er namelijk ziek van of gaan er zelfs dood aan.
Steek je toch een peuk op? Zorg er dan voor dat je deze weggooit. Peukenzee heeft daar wat op gevonden: de zak asbak. Zo hoef je je peuk nooit op straat te gooien.
‘Nee’ tegen vochtige doekjes
Ga je naar een (meerdaags) festival? Waarschijnlijk neem je van die vochtige doekjes mee. Super handig om jezelf even snel op te frissen, helaas iets minder voor het milieu. Wist je namelijk dat deze doekjes een hoog percentage plastic bevat? Veelal zie je ze na een hevige regenbui overal aan de oevers van rivieren liggen, ook bijvoorbeeld in de Maas. Dat komt omdat ze via de riolering in het water van de rivier terecht komen en uiteindelijk dus ook in zee.
En nu? Kies voor plasticvrije doekjes. Deze zijn gemaakt van eucalyptusvezel wat je gewoon bij het restafval kunt gooien. Het mooie is dat ze binnen 8 weken vanzelf oplossen.
Vergeet die plastic beker
Die rode plastic bekers staan zo gezellig maar ze zijn o zo slecht voor het milieu. Wist je dat er per jaar ongeveer 200 plastic bekertjes worden gebruikt per werknemer op een kantoor? Tijd om er zelf eentje mee te nemen, waar je ook gaat. Bij de NS-stations krijg je zelfs korting als je zelf je beker meeneemt voor een warme drank.
Plasticverbod
Gelukkig komt er per 3 juli een verbod op wegwerp plastic in Europa. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan 80% van al het zwerfafval op zee bestaat uit kunststof, waarvan de helft ‘single use plastic’ is. Dit is niet alleen gevaarlijk voor ons, maar ook voor de dieren. Het materiaal bestaat namelijk uit giftige stoffen die niet door moeder natuur afgebroken worden. Het duurt zelfs 450 jaar voordat een pet flesje helemaal is afgebroken!
Ook veel dieren eten per ongeluk dit plastic afval of raken erin verstrikt, met ernstig letsel of de dood tot gevolg. Bovendien doordat vissen deze microplastics binnen krijgen, belandt dit ook weer bij ons in het eten, bijvoorbeeld in de vis van je favo poke bowl. Zo schatten wetenschappers dat mensen zo’n 45.000 stukjes microplastic binnen krijgen per jaar.
Tijd dus dat er wat aan gedaan wordt. Daarom mag er per 3 juli geen gebruik meer gemaakt worden van plastic wegwerp borden, bekers, bestek, watten- en roerstaafjes. Zo kan jij je ecologische footprint wel verminderen!