Dit is hoe verlegenheid je kan kwetsen
Verlegenheid is voor een deel aangeboren. Als veel mensen in jouw familie verlegen zijn, heb jij een grotere kans om dit ook te zijn. Daarnaast spelen onzekerheid, een laag zelfbeeld of vervelende ervaringen in het verleden, zoals pesten, een grote rol.
Dit artikel gaat niet over introverte of extraverte mensen. Het gaat over voor jezelf opkomen, wanneer dat nodig is. Over jezelf uit durven spreken. Jezelf laten zien. Verlegenheid kan je in sommige situaties écht tegenwerken.
Door (extreem) verlegen te zijn kun je gouden kansen laten schieten, erkenning mislopen en zelfs financieel minder voordelig uit de bus komen.
Jezelf verliezen in verlegenheid
Het is niet zo dat rustige, verlegen, bedachtzame en dromerige mensen minder capaciteiten hebben dan de personen die wél constant van zich laten horen. Alleen is het wel zo dat we de verlegen mensen niet horen. Ze laten zichzelf niet zien. Dat maakt het voor een ander ook moeilijk om de persoon écht te zien.
En daarom is extreme verlegenheid een eigenschap die je liever kwijt dan rijk bent.
De verlegenheid kan zelfs zo erg zijn, dat je bepaalde mensen of situaties gaat vermijden. Een feestje, spreken tijdens een vergadering of sporten in de sportschool kunnen echt te veel van het goede zijn voor een verlegen persoon. Daarnaast komt het veel voor dat anderen misbruik maken van verlegenheid.
Op deze manieren kan verlegenheid je kwetsen
- Werkgevers maken misbruik van je
- Extra werk komt op jouw bordje terecht als je er niks van durft te zeggen
- Het is moeilijker om connecties en een netwerk op te bouwen
- Je krijgt te weinig betaald
- Je neemt te veel hooi op je vork
- Mensen waarderen jouw tijd minder
- Mensen ondermijnen je echte waarde
- Collega’s nemen je voor lief
- Je bent bang om te zeggen wat je echt denkt
- Het is moeilijker om een reputatie op te bouwen
- Je laat kansen aan je voorbij gaan
- De kans op promotie is kleiner
- Jouw inspanningen worden niet erkend
Dit zijn allemaal gevolgen die te maken hebben met verlegenheid. Want als je bang bent om je uit te spreken of om gezien te worden, dan walsen anderen over je heen. Of maken zelfs misbruik van je. Ben je verlegen? Dan is de kans groot dat een collega er weleens met de eer van jouw werk vandoor is gegaan. Of dat je een goed idee had waar niks mee gedaan werd. Eeuwig zonde.
Zo pak je je verlegenheid aan
Vaak weet je zelf heel goed dat je verlegen bent. Het is ook niet iets wat van de een op andere dag verdwijnt. Soms is er zelfs therapie voor nodig om minder verlegen te worden. Wij delen enkele tips die hopelijk een handje helpen!
Doe ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om het lichaam tot rust te laten komen. Ze vertragen de hartslag en zorgen voor meer ontspanning, waardoor je situaties beter aankunt.
Wees assertief
Kom voor jezelf op! Laat een ander duidelijk weten wat je wel of juist niet wilt. Probeer minstens één keer per dag iets aan een ander te vragen. Niemand zal hier raar van opkijken en jij leert communiceren.
Onderneem iets wat je spannend vindt
Door weg te blijven van situaties die je verlegen maken, leer je hier niet mee om te gaan, neemt de angst alleen maar toe en trek je je steeds meer terug. Door te oefenen met spannende situaties en uit je comfort zone te gaan, kun jij verlegenheid overwinnen. Dus spreek een keer voor een volle zaal. Ga alleen naar een verjaardag. Door het te doen, merk je dat het heus niet zo erg is.
Knoop in je oren dat je er mag zijn
En dat je respect van anderen verdient! Schrijf iedere dag iets op dat je waardeert aan jezelf. Een talent, een actie of een eigenschap. Je zult zien dat ook jij waarde toevoegt aan deze wereld op jouw eigen unieke manier!
Blijf positief
Denk bij alles wat je doet ‘wat is het ergste wat er kan gebeuren?’ Vaak is dat helemaal niet zo erg. Misschien ben je bang om te falen. Om voor schut te staan of voor ongemakkelijke situaties. So what? Aan het einde van de dag lig jij weer lekker in je eigen veilige bed.
Vrouwen met sterke vriendinnengroepen hebben meer carrièrekansen