Hoogstwaarschijnlijk is dit de reden waarom je steeds de verkeerde partner uitzoekt
‘Ik val áltijd op de verkeerde personen’ heb ik menig vriendin horen zeggen. Natuurlijk is het ook gewoon niet makkelijk om de juiste partner te vinden (en bestaat die überhaupt?. Maar waaraan ligt dat dan? In een video van The School of Life leren we waarom we op de ‘verkeerde’ partners vallen.
The School of Life noemt het uitzoeken van een partner ‘het belangrijkste sollicitatiegesprek dat we ooit moeten voeren’. Meer dan de helft van ons pakt het verkeerd aan. De reden? Niet omdat we onbekwaam zijn, maar omdat we emotioneel beschadigd zijn.
De verkeerde partner uitpikken
De emotionele littekens die ontstaan zijn tijdens onze jeugd, monden uit in 6 redenen waarom we het lastig hebben met het vinden van een geschikte partner.
1. We kunnen niet filteren
Mensen die behoorlijk emotioneel beschadigd zijn (bijvoorbeeld door jeugdtrauma’s) hebben het moeilijk om slechte intenties bij potentiële partners op te sporen. Bij emotioneel stabiele mensen gaat er sneller een alarmbel af.
Toch is het voor iedereen een uitdaging om verontrustende persoonlijkheidstrekken bij dates zo snel mogelijk op te sporen. De grote valkuil is immers dat mogelijke partners er in de beginfase aan de buitenkant vaak onweerstaanbaar perfect uitzien.
2. We houden niet genoeg van onszelf
We schrijven er vaak over: zelfliefde is een onderschatte term. Ook in de context van het vinden van een partner is dit heel belangrijk. Beeld je in: je bent iemand aan het daten, maar ineens begint die persoon je te negeren of lijkt het alsof die persoon je aan het lijntje houdt.
Lees ook: We ontdekten een bijzondere manier voor het creëren van meer zelfliefde
Je eerste reflex? Je zoekt de oorzaak bij jezelf, in plaats van bij de ander. En dat is een tendens die in ieder van ons zit. De oplossing? Véél zelfliefde, want enkel zo kunnen we beseffen dat de oorzaak bij de ander – en niet bij onszelf – ligt. Met deze tips zetten we je alvast op weg.
3. We kunnen niet teleurstellen
In een dateproces moeten we af en toe (op selectieve momenten) andere mensen teleurstellen om onszelf te beschermen. Net zoals we tegen vrienden nee moeten kunnen zeggen tegen een avondje stappen, moeten we onze partner soms teleurstellen en kwetsen (óók op momenten dat ze net heel aardig zijn).
Dat is een heel moeilijk gegeven, vooral omdat die andere persoon een flinke dosis zelfliefde nodig heeft om hiermee om te gaan.
4. We hopen te veel
Als kind werden we grootgebracht met de gedachte dat ouders niet bij ons weggaan. Hadden we moeilijke ouders, dan zat er maar één ding op: hopen dat die moeilijke ouders na verloop van tijd een gemakkelijker karakter zouden krijgen.
Dit vind je misschien ook interessant: Millennials lijden het meest onder de verwachtingen van zichzelf
Hierdoor zijn we getraind in het hopen dat onze romantische partners op termijn ook aardiger, makkelijker en flexibeler zullen zijn. Alleen: we zouden weleens teleurgesteld kunnen uitkomen.
5. We zijn bang om alleen te zijn
De bereidheid om een onbevredigende relatie te beëindigen zegt héél veel over onze overtuiging ten opzichte van alleen zijn. Veel mensen zitten nog liever in een ongelukkige relatie, dan dat ze de stap wagen naar het onbekende.
Toch kan alleen zijn ook iets heel positief zijn, en kan het de poort openen naar toekomstige en betere partners. Heb jij een duwtje in de rug nodig? Eerder schreven we dit artikel over de kunst van het alleen zijn (en waarom het niet deprimerend is)
6. We vinden een aardig persoon ‘saai’
Ken je dat fenomeen? Dat iemand die zó aardig is, dat ‘ie saai en onaantrekkelijk wordt. Je kan het dan verwoorden als: ‘er was geen chemie’ of ‘het klikte niet helemaal’, maar de waarheid ligt ergens anders.
Must read: Wat je kunt leren van de donkerste kant van je persoonlijkheid
De waarheid is dat mensen met jeugdtrauma’s zó gewend zijn aan een bepaalde mate van lijden dat ze dit onbewust ook opzoeken in een partner. In dat opzicht vormt vriendelijkheid zelfs een lichte bedreiging.
En als je bovenstaande dingen leest, dan is het niet verwonderlijk dat je zo nu en dan eens een verkeerde partner kiest. Meer weten? Bekijk hieronder de video van The School of Life
Meer over relaties?
- Moe van de ruzies van jou en je partner? Zo maak je effectief ruzie, aldus een relatiecoach
- Hoe slechte communicatie een relatie kan verpesten
- Dit doen relaties (en dan niet alleen je liefdesrelaties) met jouw energetische systeem