Emigreren naar een ander land: zo blijf je in verbinding met familie en vrienden
We groeien vaak op met het idee dat je ‘hoort’ op de plek waar je bent geboren. Maar wat nou als jij helemaal niet wilt blijven wonen in de stad, het dorp of zelfs het land waar je vandaan komt, alleen maar omdat je daar toevallig bent opgegroeid? Al heel wat jaren heb ik in het buitenland gewoond, maar eerlijk is eerlijk: dat brengt óók uitdagingen met zich mee. Hoe blijf je bijvoorbeeld in verbinding met familie en vrienden als je in een ander land gaat wonen?
Als je besluit te emigreren naar een ander land, betekent dat gelukkig heus niet dat je het contact met vrienden en familie gaat verliezen. Wél is het een filter voor wie je echte vrienden zijn, maar hey, dan heb je dat ook maar meteen weer gehad.
Op avontuur door de wereld
Best gek eigenlijk dat we vaak ons hele leven lang op één plek of in elk geval in één streek of land blijven wonen, omdat dát is wat we nu eenmaal gewend zijn. Toen ik op negentien-jarige leeftijd voor het eerst naar Berlijn vertrok voor een paar maanden, beleefde ik voor het eerst het gevoel van ‘sonder‘. Het is de realisatie dat andere mensen in de wereld allemaal een leven hebben, even complex als dat van jou, maar dan op een andere plek in de wereld.
Natuurlijk wist ik heus wel dat de wereld is bevolkt met allerlei soorten verschillende mensen, maar toch had ik er nog niet helemaal bij stilgestaan dat iedereens leven even complex is als dat van mij. Toen ik leuke Australische vrienden maakte, was het voor mij duidelijk: ik wilde op reis. Weg van wat ik kende. Héél ver weg. En zo geschiedde, maar daarover én wat reizen je kan allemaal kan brengen, lees je in mijn boek ‘De magie van reizen‘.
Fast forward acht jaar later en ik kocht een off grid landje in Zuid-Portugal. Ontzettend leuk, vrij en bijzonder, maar je levert er ook best veel voor in. Je moet van scratch opnieuw beginnen en dat is niet altijd makkelijk. Je vrienden en familie thuis maken dat je je veilig voelt, het is de plek waar mensen je goed kennen en daar zijn de geliefden die je altijd om hulp kan vragen.
Hoe blijf je in verbinding met familie en vrienden?
Naar het buitenland verhuizen betekent gelukkig heus niet dat je al je relaties en herinneringen van thuis plotsklaps overboord gooit, wat nog weleens gedacht wordt. Natuurlijk, je zult je familie en vrienden minder vaak zien omdat je nu eenmaal letterlijk verder bij elkaar vandaan bent. Maar er zijn manieren om gewoon met familie en vrienden in verbinding te blijven.
Juist meer quality time
Met het maken van een beetje bewuste keuzes, kun je de banden met vrienden en familie ontzettend goed onderhouden. Sterker nog: niet in de buurt bij geliefden wonen, kan zelfs voordelen hebben voor jullie relatie. In plaats van elkaar af en toe te zien voor een koffietje of een etentje (dat dan meestal drie weken van tevoren gepland moet worden), heb je tenminste échte quality time als je elkaar weer ziet.
Tenminste, als je ervoor kiest bij je ouders of vriend(inn)en te logeren als je even terug bent. Je hebt meer momentjes samen, zoals samen wakker worden en lekker thuis op de bank hangen. Hoe leuk is dat? Woon je vlakbij elkaar, dan doe je dat soort dingen meestal niet.
Bellen en videobellen
We hebben het geluk dat we in een tijdperk leven waarin afstand niet in de weg hoeft te staan voor het in contact blijven met vrienden en familie. Je kunt elkaar vanaf de andere kant van de wereld (video)bellen en elkaar live zien.
Maak daar dan ook bewust de tijd voor als je echt in verbinding wilt blijven. Je zult merken dat elkaar af en toe uitgebreid spreken, zorgt voor een blijvend goede connectie. Voel je je een avondje alleen of denk je even aan een goede vriend(in), pak dan je telefoon en maak tijd voor je geliefden thuis. Je zult zien dat je je minder alleen voelt, jullie band sterk blijft én het de drempel steeds kleiner maakt om met elkaar in contact te blijven.
Kom af en toe terug
Om goede banden te houden met je thuisland en je vrienden en familie die daar wonen, wil je ook af en toe investeren in naar ‘huis’ gaan. Hoe makkelijk je tegenwoordig ook kunt bellen en videobellen, het zal nooit hetzelfde zijn als elkaar face-to-face zien.
Kies bewust voor wie je wilt zien
De dagen dat je thuis bent, kun je het beste zo inplannen dat je doorbrengt met wie je dat écht wilt. Je dagen zitten dan misschien voller dan normaal gesproken, maar door bij familie of vrienden te logeren die je graag wilt zien, heb je ineens veel meer quality time die je normaal gesproken dus niet zou hebben.
Je maakt elkaar op andere momenten van de dag mee; tussen de bezigheden door. Juist díe momenten werken zo verbindend!