Verhuizen naar het buitenland klinkt als een droom, maar is het fiscaal wel een goed verhaal?
Verhuizen naar het buitenland, bij veel BEDROCK lezers speelt dit onderwerp enorm. Zo woont redacteur Rosa in Portugal en worden de artikelen over digital nomads goed gelezen. Alleen als puntje bij paaltje komt, is emigreren niet altijd even makkelijk. Bij een emigratie moet je fiscaal rekening houden met verschillende aspecten, afhankelijk van het land waar je naartoe verhuist en je persoonlijke situatie.
Verhuizen naar het buitenland
- Houd hier fiscaal rekening mee als je gaat verhuizen naar het buitenland
- Welke landen zijn fiscaal gezien het meest interessant om naartoe te verhuizen?
- Wanneer ben je voor de fiscus officieel verhuisd?
- Hoe lang voor het verhuizen naar het buitenland moet je je fiscale plan op orde hebben?
- Wat zijn de grootste fiscale problemen die jij ziet bij verhuizen naar het buitenland?
- Wat maakt fiscaliteit voor jou zo’n interessant vak? En waarom?
- Jij pakt het fiscale vak net even anders aan dan je mannelijke collega’s. Waar zit hem dat in?
- Welk fiscaal feitje vind jij dat iedereen moet kennen?
Dit zijn de belangrijkste fiscale aandachtspunten als je gaat verhuizen naar het buitenland volgens Suzan van Mook. Suzan is oprichter van Van Mook fiscalisten. Van Mook fiscalisten is dé moderne fiscalistenfirma, waar persoonlijke benadering en een begrijpelijke manier van werken voorop staan. Een business in het buitenland beginnen gaat niet zomaar en daar weet ze gelukkig alles van! Houd hier in ieder geval rekening mee:
Houd hier fiscaal rekening mee als je gaat verhuizen naar het buitenland
Verlies van binnenlandse belastingplicht
“Als je emigreert, ben je meestal vanaf de dag van emigratie niet langer belastingplichtig in Nederland. Dit betekent dat je vanaf dat moment niet meer belastingplichtig bent voor jouw wereldwijde inkomen in Nederland, tenzij er sprake is van specifieke uitzonderingen. Wel blijf je belasting betalen over Nederlands inkomen, zoals uit onroerend goed in Nederland of over loon uit een Nederlands bedrijf.
M-formulier
Het jaar waarin je emigreert, moet je belastingaangifte doen via het zogenoemde M-formulier. Dit formulier is speciaal voor mensen die in de loop van een jaar emigreren of immigreren en behandelt de belastingplicht voor zowel de periode dat je in Nederland woonde als de periode daarna.
Aanslagen en heffingen na emigratie
Je kan ook na een emigratie nog steeds in Nederland belastingplichtig zijn voor bepaalde inkomens- en vermogensbestanddelen:
Je kan ook na een emigratie nog steeds in Nederland belastingplichtig zijn voor bepaalde inkomens- en vermogensbestanddelen:
- Box 1 (Inkomen uit werk en woning): In uitzonderlijke gevallen kan een woning in Nederland als eigen woning kwalificeren.
- Box 2 (Aandelen in een aanmerkelijk belang): Als je een aanmerkelijk belang (meestal 5 procent of meer) hebt in een Nederlandse vennootschap.
- *Box 3 (Vermogen): Over vastgoed gelegen in Nederland.
Aftrekposten en hypotheekrenteaftrek
Als je na emigratie nog een woning in Nederland hebt, dan kun je onder bepaalde voorwaarden hypotheekrente blijven aftrekken, mits de woning te kwalificeren is als eigen woning. Dit kan echter afhankelijk zijn van het land waar je woont en of er een belastingverdrag bestaat met Nederland.
Internationale belastingverdragen
Nederland heeft met veel landen belastingverdragen gesloten om te voorkomen dat je dubbel belasting betaalt (zowel in Nederland als in je nieuwe woonland). Deze verdragen regelen welk land belasting mag heffen over bijvoorbeeld pensioen, inkomen uit arbeid en vermogen. Het is belangrijk om deze verdragen goed te raadplegen.
Pensioen- en AOW-regelingen
Emigratie kan invloed hebben op je Nederlandse pensioen en AOW. De opbouw van je AOW stopt bijvoorbeeld na emigratie, tenzij je vrijwillig doorbetaalt aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je pensioenuitkeringen kunnen afhankelijk van het belastingverdrag belast worden in Nederland of in je nieuwe woonland.
Exitheffing
In bepaalde gevallen kan Nederland een zogenoemde exitheffing toepassen. Dit kan bijvoorbeeld gelden als je een aanmerkelijk belang hebt in een Nederlandse vennootschap en verhuist naar een land zonder belastingverdrag. Nederland kan dan belasting heffen alsof je je aandelen hebt verkocht.
Sociale zekerheid
Je valt na emigratie vaak niet meer onder de Nederlandse sociale verzekeringsstelsel (zoals voor ziektekosten, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid). Je moet onderzoeken hoe je dit in je nieuwe woonland regelt.
Conclusie
Als je gaat verhuizen naar het buitenland, zijn er veel fiscale gevolgen waar je rekening mee moet houden. Het is verstandig om ruim op tijd advies in te winnen bij een belastingadviseur, zodat je een goed beeld hebt van de belastingverplichtingen en -mogelijkheden, zowel in Nederland als in je nieuwe woonland.”
Welke landen zijn fiscaal gezien het meest interessant om naartoe te verhuizen?
Als het gaat om fiscale aantrekkelijke landen om naar te verhuizen, hangt dit sterk af van individuele omstandigheden zoals inkomen, vermogen, pensioenen, of je ondernemer bent, en wat je doelstellingen zijn (zoals belastingoptimalisatie, lage kosten van levensonderhoud of toegang tot bepaalde markten). Enkele van de meest aantrekkelijke landen vanwege hun fiscale voordelen zijn:
Zwitserland
- Voordelen: Zwitserland heeft relatief lage inkomstenbelastingtarieven, vooral in bepaalde kantons, en er zijn aanzienlijke belastingvoordelen voor rijke individuen (forfaitaire belastingregeling).
- Nadelen: Hoge kosten van levensonderhoud en vastgoed, strenge immigratiewetgeving.
Monaco
- Voordelen: Geen inkomstenbelasting voor inwoners. Dit maakt Monaco bijzonder aantrekkelijk voor zeer vermogende particulieren.
- Nadelen: Hoge vastgoedprijzen en hoge kosten van levensonderhoud.
Verenigde Arabische Emiraten
• Voordelen: Geen inkomstenbelasting op persoonlijk inkomen, geen vermogensbelasting en lage btw-tarieven.
- Nadelen: Warm klimaat, mogelijk strengere culturele en religieuze beperkingen afhankelijk van de emiraten.
Portugal
Portugal staat bekend om zijn gunstige regiem. Het Non-Habitual Resident (NHR)-programma bood aanzienlijke belastingvoordelen aan nieuwe inwoners gedurende de eerste 10 jaar, waaronder een forfaitair tarief van 20 procent op bepaalde inkomsten en geen belasting op buitenlands inkomen. Deze is per 1 januari van dit jaar afgeschaft.
Singapore
- Voordelen: Singapore heeft een relatief laag inkomstenbelastingtarief, geen vermogenswinstbelasting en geen erfbelasting. Het is ook een belangrijk financieel centrum.
- Nadelen: Hoge kosten van levensonderhoud en vastgoed.
Wanneer ben je voor de fiscus officieel verhuisd?
“Laten we van verhuisd, geëmigreerd maken. Volgens de Belastingdienst ben je geëmigreerd als je blijvend in een ander land gaat wonen. De Nederlandse Belastingdienst beoordeelt je fiscale woonplaats aan de hand van feiten en omstandigheden. Die beoordeling is er dan vooral op gericht vast te stellen waar jouw (belangrijkste) ‘economische en sociale belangen’ zich bevinden. Met andere woorden: waar ligt naar objectieve maatstaven het centrum van jouw bestaan? En hierbij wordt dus niet alleen gekeken waar jij in de basisadministratie staat ingeschreven of hoeveel dagen je per jaar in Nederland bent. Verschillende zaken spelen hierbij een rol, denk hierbij aan:
- Op welk adres breng je de meeste tijd door?
- Waar woont je partner of je gezin?
- Waar werk je?
- Waar bent je verzekerd tegen ziektekosten?
- Waar heb je een huisarts?
- Waar ben je lid van verenigingen?
- Heb je kinderen, waar gaan ze dan naar school? Of waar volgen ze een opleiding of studie?
- Etc.”
Hoe lang voor het verhuizen naar het buitenland moet je je fiscale plan op orde hebben?
“Dit is per persoon verschillend en onder andere afhankelijk van de complexiteit van je vermogen en structuur, maar ook van het land waar je naar toe emigreert.
Maar laten we zeggen dat je, mits mogelijk, 6 maanden voor vertrek de zaken op orde krijgt om te bekijken wat er geregeld moet worden voor je emigratie.”
Wat zijn de grootste fiscale problemen die jij ziet bij verhuizen naar het buitenland?
“De grootste problemen zien wij in de praktijk bij fiscaal gedreven emigraties. Dit wil zeggen dat het hoofddoel van de emigratie het verminderen van de belastingdruk is. De intrinsieke motivatie om Nederland echt achter zich te laten is er vaak minder en mensen blijven te veel verbonden met Nederland waardoor er een groot risico is dat de Nederlandse belastingdienst zal stellen dat er geen emigratie heeft plaatsgevonden. Hier beland je dan mogelijk in de complexiteit van een fiscale dubbele woonplaats.”
Wat maakt fiscaliteit voor jou zo’n interessant vak? En waarom?
“De regels voor belastingheffing veranderen regelmatig en het belastingstelsel kan als complex worden ervaren. De complexiteit zorgt er niet altijd alleen maar voor dat je extra belasting moet betalen. De complexiteit zorgt er óók voor dat het lastig is om te ontdekken welke vrijstelling of andere voordelen voor jou van toepassing zijn. Denk daarbij tevens aan de vele toeslagen die er zijn en die regels die daarvoor gelden.
Voor mij is dat hele Belastingverhaal een mooie puzzel! Maar daarnaast is een ontzettend interessant onderdeel van mijn werk – en dit is iets wat mensen vaak lijken te vergeten – het emotionele stuk wat bij fiscale zaken komt kijken.
Ga maar eens een erfenis verdelen, afspraken maken over de fiscale verdeling binnen een bedrijf of huwelijkse voorwaarden opstellen, dat is niet eenvoudig.
Geld is emotie en dat is prachtig. Want daarmee gaat mijn werk veel verder dan alleen een interessante structuur bedenken of van een slim belastingvoordeel gebruik maken. Het gaat om het verhaal dat mensen samen met hun geld willen vertellen, of ze zich daar goed bij voelen én hoe dat op papier kloppend te maken. Ik mag daarbij helpen en dat vind ik dus echt oprecht heel erg leuk!”
Jij pakt het fiscale vak net even anders aan dan je mannelijke collega’s. Waar zit hem dat in?
“Ik geloof dat het ontzorgen van mijn cliënten hem niet alleen zit in belastingbesparing, maar vooral in het overzicht creëren op fiscaal (en vaak ook financieel) vlak. Fiscale zaken geven veel cliënten stress, omdat men denkt dat het te complex is om dit zelf te begrijpen. Als je zelf je eigen fiscale of financiële positie niet goed kan begrijpen, en je het gevoel hebt dat je hier geen grip op krijgt, dan voelt dat onprettig.
Mijn cliënten hebben er veel meer aan dat ze het gevoel hebben dat ik de zaken kan vereenvoudigen, dat ze zich vrij voelen om aan te geven dat ze iets niet begrijpen en dat we het dan nog een keer op een andere manier uitleggen. Dat maakt de drempel om deze zaken op te pakken en te bespreken veel lager, en daarmee belanden fiscale zaken niet op een to-do lijstje of de enveloppen (ongeopend) in de kast.
Ik weet inmiddels dat moeilijke structuren maken en altijd de fiscale optimalisatie als belangrijkste speerpunt nemen, mijn klant niet gaat helpen. Dat luisteren en gehoord worden veel belangrijker is en dat emoties mij verbinden met m’n klanten.
Ik geloof dat je terugkrijgt van je klanten wat je geeft; loyaliteit, openheid en vertrouwen. Ja, dat is een vrouwelijke manier van werken. Voor mij werkt het perfect!”
Welk fiscaal feitje vind jij dat iedereen moet kennen?
Wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland, maar wel een woning in Nederland aanhoudt, neemt de belastingdruk over deze woning aanzienlijk toe. De woning wordt niet langer gezien als eigen woning waardoor deze hoger belast zal worden, maar ook is de hypotheekrente in beginsel niet langer aftrekbaar.”
Lees ook hoe in verbinding blijft met vrienden en familie als je gaat emigreren naar een ander land.