Vergelijk jij jezelf met anderen? 3 manieren om daar nú mee te stoppen
Die vriendin met waanzinnig lange benen, je partner met de droombaan of je zus die altijd alles mee heeft zitten. Jezelf vergelijken met anderen kan je behoorlijk raken, want er is altijd wel iemand die het beter voor elkaar heeft. Hoewel het in onze natuur zit om jezelf te vergelijken met anderen, kan het je ook ongelukkig maken. Gelukkig kan je het jezelf ook weer afleren.
Dit zijn 3 manieren hoe nú kunt stoppen met jezelf vergelijken met anderen en meer tevreden kan worden met jezelf.
Waarom jezelf vergelijken met anderen?
Kijken naar anderen en jezelf vergelijken, is iets heel menselijks. Filosoof Alain de Botton heeft er zelfs een woord voor bedacht: statusangst. Hiermee bedoelt hij de angst dat jij je op een te lage tree van de sociale ladder bevindt. Of dat je op het punt staat naar beneden te vallen.
Het is de angst dat je door de maatschappij niet als succesvol wordt gezien en niet voldoet aan al die waarden. Dat is de reden waarom we veelal laten zien, op social media bijvoorbeeld, dat het goed met ons gaat. Dat dure horloge moet natuurlijk op de gram, maar ook je verre reizen, je liefde en promotie.
Dat we dit doen, is niet zo gek zeggen psychologen. Van nature hebben mensen nou eenmaal de neiging om zichzelf te vergelijken met anderen. Het is zelfs zo, dat degene die hoog in de sociale pikorde staan, beter af zijn dan iemand die onderaan bungelt.
Uit onderzoek van economen van de Britse Warwick University blijkt dat mensen met een hoge status, ook gezonder zijn. Zij vergeleken Nobelprijswinnaars met degenen die ‘slechts’ genomineerd waren voor de prestigieuze prijs. Wat bleek? De winnaars werden gemiddeld één tot 2 jaar ouder dan hun genomineerde generatiegenoten. Hetzelfde effect is gevonden bij Oscarwinnaars.
Maar jezelf vergelijken met anderen, heeft een keerzijde. Psycholoog en onderzoeker Sonja Lyubomirski, bestudeerde gelukkige en ongelukkige mensen. Haar ontdekking? Hoe gelukkiger iemand is, des te minder aandacht hij of zij besteedt aan hoe anderen het doen. Daarom geven wij 3 manieren om jezelf niet te vergelijken met anderen.
Zo vergelijk jij jezelf niet met anderen
Als jij merkt dat je er ongelukkig van wordt door jezelf met anderen te vergelijken, kan je deze 3 tips volgen om je beter te laten voelen:
1. Gebruik een innerlijke meetlat
Psycholoog Lyubomirski geeft aan dat gelukkige mensen een innerlijke meetlat hebben. Dat betekent dat deze mensen kijken hoe goed ze het zelf vinden dat ze het doen in plaats van de prestaties van anderen als uitgangspunt te nemen.
Dipje? 4 manieren om jezelf snel op te vrolijken (en ze werken echt)
Steken jouw sportprestaties dus een beetje af naast die van Usain Bolt? Tijd om om je prestaties naast jouw innerlijke meetlat te leggen.
2. Inspireren in plaats van irriteren
Kom je iemand tegen die het beter doet dan jij? Dan kun je op 2 manieren reageren. Je kan kijken naar de verschillen, wat diegene heeft wat jij niet hebt. Maar je kunt je ook identificeren met die persoon. Kijk naar datgene waarin jij jezelf herkent en laat je inspireren.
Hinke Groothof heeft hierover een promotieonderzoek gedaan bij de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Als je het gevoel hebt dat iemand voor jou een voorbeeld is, dan ben je gemotiveerd om het net zo goed te doen,’ concludeert Groothof.
https://www.bedrock.nl/vergelijken-media/
Zoek bij iemand waar jij tegenop kijkt dus de overeenkomsten in plaats van de verschillen. Of zoals Stephen Hawking zegt: “Je kunt geen excellent werk neerzetten totdat je ooit in de nabijheid ervan bent geweest.”
3. Vergelijk jezelf met iemand anders
Maar je moest toch juist niet vergelijken? Wel als het met iemand is die het iets slechter getroffen heeft. Lullig maar waar. Thomas Mussweiler, een Duitse onderzoeker, laat zien dat het een positief effect heeft op hoe jij over jezelf denkt.
In een onderzoek schatten studenten hun eigen sportprestaties beter in wanneer ze zichzelf vergelijken met de paus dan wanneer ze zich vergelijken met professioneel basketballer Michael Jordan. Soms kan het dus lonen om te kijken naar wat je wel hebt, in plaats van wat je niet hebt.