Last van relationship regrets? Zo deal je met wrok uit het verleden
Spijt, wie heeft het niet? Iedereen heeft weleens spijt van dingen in het verleden. Spijt van hoe je met jezelf omging, niet luisterde naar je behoeftes. Of spijt van kansen die je hebt laten lopen. Maar nog veel meer mensen hebben last van relationship regrets waardoor ze anderen uit het oog zijn verloren. Gelukkig is het nog niet te laat om daar iets aan te doen en een verbroken vriendschap of relatie te herstellen.
Je hebt er alleen wél een beetje moed voor nodig.
Spijt van het verleden
Bijna iedereen heeft wel spijt van dingen die in het verleden gebeurd zijn. Dingen waar je op latere leeftijd van denkt ‘dat had anders gemoeten of gekund’. In het boek The Power of Regret analyseerde schrijver Daniel H. Pink daarom de spijt van 16.000 mensen in 105 (!) landen. Het viel hem op dat er 4 primaire vormen van spijt zijn:
- Foundation: niet een stevige basis voor het leven hebben neergezet
- Boldness: niet dapper genoeg zijn geweest om iets te zeggen of doen
- Moral: niet de juiste ethische beslissing genomen
- Connection: niet verbonden zijn gebleven met belangrijke mensen in het leven
Must read: Waar je spijt van krijgt op je sterfbed (en hoe je dit kunt voorkomen)
Connection regrets explained
De laatste in dit rijtje lijkt de grootste van de 4 categorieën te zijn, aldus zijn onderzoek. Er zijn ontzettend veel mensen die rondlopen met spijt van relaties die verbroken zijn. Dat kunnen dus alle soorten relaties zijn: partners, ouders, kinderen, broers en zussen, vrienden, collega’s etc.
De reden van zo’n breuk kan heel uiteenlopend zijn. Bij sommige verbroken relaties is het zelfs helemaal niet echt duidelijk wat er nou is gebeurd. Het verwaterde gewoon omdat je beiden een andere weg insloegen in het leven. Andere relaties worden verbroken omdat er iets is voorgevallen, zoals een ruzie.
Lees ook: Een guide om de lange afstandsvriendschap te onderhouden
Ondanks dat zoveel mensen spijt hebben van verbroken relaties, lijkt het maar moeilijk om verbroken relaties te herstellen. In het ergste geval is dat niet eens mogelijk omdat de ander is overleden. Maar mocht de ander er nog zijn, dan overheerst vaak de angst voor afwijzing en wordt er geen actie ondernomen om de relatie weer op te pakken.
De meest gevoelige vorm van spijt
Dat is ontzettend zonde, omdat deze vorm van spijt misschien wel de meest gevoelige is. Relaties zijn namelijk wat het leven de moeite waard maakt. Tijdens de Study of Adult Development aan de Harvard Medical School – het langstlopende onderzoek naar welzijn tijdens het leven ooit gedaan – volgde 80 (!) jaar lang 268 mannen.
Must read: Een ode aan vriendschap (en waarom vriendschappen zó belangrijk zijn)
In dat onderzoek werd gesteld dat nauwe relaties, meer dan geld of roem of wat dan ook, er voor zorgt dat mensen gelukkig zijn en blijven. The Harvard Gazette vatte het in 2017 zo samen: “nauwe banden beschermen mensen tegen ontevredenheid, ze helpen mentale en fysieke achteruitgang te vertragen en zorgen vaker voor een lang en gelukkig leven dan bijvoorbeeld sociale klasse, IQ of genen.”
Zet het ongemak aan de kant
Heb jij ook last van relationship regrets en zou je graag je verbroken vriendschap herstellen? Dan is er maar één manier om het aan te pakken: neem weer contact op. Voordat je het weet is het te laat. En in dit geval kan je beter spijt hebben van wat je wél gedaan hebt, dan van wat je niét gedaan hebt.
Ja, dat kan een hoop ongemakkelijke gevoelens geven. Angst dat we het zullen verpesten waardoor het helemaal nooit meer goed komt bijvoorbeeld. Maar laat die angst heel even varen als je echt wilt dat het goed komt. Afwijzing komt zeker voor, maar in de meeste gevallen vindt de ander het herstellen van de band net zo belangrijk.
Lees ook: Zo herken je échte vriendschap
Achteraf zul je zien dat je blij bent dat je het hebt gedaan. Niet alleen omdat de ander weer in je leven is en omdat onbeantwoorde vragen nu beantwoord kunnen worden, maar ook omdat je zult zien dat het ook voor de ander belangrijk is dat je weer in zijn of haar leven bent.
In the end hebben we allemaal liefde – in de breedste zin van het woord – nodig.