Zo kun je veilig daten via een datingsite of -app
De pandemie is verwoestend geweest voor het datingleven van singles. Knusse dates in de kroeg veranderden plotsklaps in videochats en eenzaamheid werd nog nooit eerder zo hard gevoeld als tijdens de lockdowns. Veel mensen misten het gevoel van verbondenheid en sociale steun, en daarom zat er vaak nog maar één ding op: online daten.
Mocht je het allemaal nog een beetje spannend vinden om jezelf open te stellen via een datingsite of datingapp, dan heb je misschien wat aan deze tips.
Bang om informatie te delen
Zelfs als je misschien voorheen keihard anti-datingapps was, kan het zomaar zijn dat ook jíj een weg hebt gevonden naar het swipende leven. Het is nou eenmaal niet zo makkelijk om in coronatijd nieuwe mensen te ontmoeten.
Uit recent onderzoek van datingapp Inner Circle is gebleken dat covid bij ruim 70 (!) procent van de singles een negatieve impact heeft gehad op het datingleven. En 90 procent van de singles vond daten zelfs maar raar, uitdagend of nutteloos.
Uit een ander onderzoek van de Belgische Flair kwam dat 1 op 3 singles ervoor heeft gekozen om tijdens de coronacrisis het daten op pauze te zetten. Eén van de redenen hiervoor zou zijn dat mensen zich online niet veilig voelen. Ze zijn bang om informatie te delen, omdat er helaas ook kwaadwillenden actief zijn die het voorzien hebben op hoopvolle internetdaters.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om je veiligheid tijdens een (eerste) date te vergroten.
Tips voor je profiel
- Gebruik echte foto’s van jezelf, maar kies voor foto’s die geen onnodige informatie weggeven, zoals je adres, werkgever, enzovoorts. Kies foto’s van reizen of bij bezienswaardigheden, zonder persoonlijke informatie en zonder andere mensen. Onthoud dat iemand de foto’s die jij publiceert kan gebruiken om je sociale netwerken te vinden, dus kies voor foto’s die nergens anders verschijnen.
- Of je nou een pseudoniem of je echte naam gebruikt: maak niet je volledige naam en achternaam kenbaar. Houd er echter wel rekening dat het gebruik van een bijnaam voor verwarring kan zorgen.
- Verbind niet je Instagram-account (of andere social media) met het profiel van de datingapp. Hierdoor geef je te veel potentieel bruikbare informatie over jezelf weg. Zelfs als je je Instagram al hebt ingesteld voor verbeterde privacy en veiligheid, is het risico groter als je beide accounts aan elkaar koppelt.
Tips voor het chatten
- Vertrouw ten allen tijde op je gevoel: als iets niet goed voelt, luister daar dan naar.
- Geeft niet te snel contactgegevens, zoals je telefoonnummer of (e-mail)adres. Wacht hiermee totdat je echt het vertrouwen hebt dat het goed zit. Gebruik tot die tijd gewoon het correspondentiesysteem van de datingsite of -app, ook al is dat misschien wat onhandiger.
- Onthoud dat je met een vreemde praat. Het kan zijn dat diegene de liefde van je leven wordt, maar vooralsnog is het een vreemde, dus moet je helaas rekening houden met de mogelijke gevaren (denk aan doxing en stalking). Dit soort vervelende situaties kunnen beginnen met het geven van persoonlijke informatie aan de verkeerde persoon, dus geef niet te snel privédetails weg.
- Wil iemand met je afspreken en vind je het nog steeds een beetje spannend? Stel voor om eerst te bellen. Of om te videobellen. Dat laatste is nóg beter, want dan kun je (letterlijk) zien wat voor vlees je in de kuip hebt.
- Stuur nooit geld of deel nooit je financiële gegevens als dit gevraagd wordt, zelfs niet als je al weken met de persoon in kwestie hebt gesproken. Als iemand – om wat voor reden dan ook – vraagt om geld te sturen, meld dit dan door hun profiel te rapporteren.
Tips voor de (eerste) date
- Spreek af in een publieke ruimte, dus niet bij jou thuis, bij de ander thuis of op een andere plek die niet openbaar is. Behalve dat het niet veilig is, kan het ook verkeerde verwachtingen scheppen.
- Vind je één op één afspreken alsnog iets te spannend, ook al is het in een openbare ruimte, kies dan voor een activiteit in groepsverband voor tijdens jullie eerste afspraakje.
- Zorg dat minstens één iemand in jouw omgeving weet dat je een date hebt met een onbekende. Vertel waar je naartoe gaat, met wie en zo veel mogelijk andere details. En in het verlengde hiervan: deel eventueel je locatie met anderen – via Whatsapp, Google Maps of een speciale app zoals Life360, Find My Friends of bSafe.
- Ga met eigen vervoer naar de date. Met andere woorden: stap niet in de auto bij een relatief onbekende, en zorg dat je ook niet van de ander afhankelijk bent voor vervoer naar huis.
- Pas op met drank. Dat wil zeggen: let op je drankje en drink niet te veel.
- Ben je bang voor besmetting? Spreek dan af in de buitenlucht, probeer anderhalve meter afstand te houden en check eventueel of je date gevaccineerd is. De meeste apps (zoals Inner Circle, Tinder en Bumble) hebben een Vaccin Badge of vaccinatiestatus, zodat daar in ieder geval geen misverstanden over kunnen ontstaan.
Hopelijk kun je met deze tips weer met een gerust hart gaan daten. En laten we hopen dat we snel weer in real life kunnen gaan dansen en sjansen, want dat blijft toch het allerleukste. Voor nu: heel veel succes!