Veggie loaf met uienjus, frisse rode kool-fruitsalade en bloemkool-truffelpuree
Een kerstdiner is niet compleet zonder een pronkstuk op tafel. Deze veggie loaf met uienjus en bloemkool-truffelpuree van Green Food Lab is een perfect vegetarisch gerecht voor een indrukwekkend en smaakvol kerstdiner. De bijpassende rodekool-fruitsalade is eenvoudig te maken door de fruitbowl met gesneden fruit.
Zo zorg je voor een stressvrije en smaakvolle kerst!
Veggie loaf met uienjus, frisse rode kool-fruitsalade en bloemkool-truffelpuree
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 eieren, geklopt
- 1 blik (200 g) cannellini bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 blik (400 g) zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 rode ui, fijngesneden
- 50 g paneermeel
- 2 el tomatenpuree
- 2 el tomatenketchup
- ½ tl knoflookpoeder
- 1 tl gedroogd tijm
- 1 tl gedroogd rozemarijn
- olijfolie
- zout en peper
Voor de frisse rodekool-fruitsalade
- 1 verpakking (550 g) AH verse meloen, ananas, appel en druif
- ½ rodekool, fijngesneden
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el appelazijn
Voor de bloemkool-truffelpuree
- ½ bloemkool, in roosjes
- 500 g aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
- 2 el truffelolie
Voor de uienjus
- 1 ui, in halve ringen
- 50 g boter
- 250 ml groentebouillon
- 1 tl bloem
Inspiratieloos voor het (vegan) kerstdessert? Maak deze haver-notencrumble met fruit & vanille-ijs
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Pureer of stamp de cannellini bonen en zwarte bonen samen tot een egaal mengsel. Voeg de rode ui, knoflookpoeder, tijm, rozemarijn, tomatenpuree, ketchup, de eieren en het paneermeel toe en roer het geheel goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
- Vet een cakeblik in met olijfolie en doe het veggie loaf beslag in de vorm. Bak de veggie loaf 30-40 minuten tot een goudbruine en stevige loaf. Haal uit de oven en laat afkoelen. Verwijder de veggie loaf kort voor het serveren uit de vorm.
- Maak ondertussen de uienjus. Verhit de boter in een steelpan op middelhoge temperatuur en bak de ui hier 10-12 minuten in totdat deze donkerbruin van kleur begint te worden. Voeg dan de bloem toe en roer het geheel goed door met een garde tot de bloem is opgenomen. Voeg vervolgens de groentebouillon toe en blijf het mengsel goed roeren. Breng het geheel aan de kook, verlaag de temperatuur en laat de jus indikken totdat het de gewenste dikte heeft. Blijf regelmatig roeren.
- Maak nu de bloemkool-truffelpuree. Kook de aardappelen in 10-15 minuten in ruim kokend water met een snuf zout totdat ze gaar zijn. Voeg na 5 minuten ook de bloemkool toe. Controleer of de groentes gaar zijn door er met een vork in de prikken. Giet af, bewaar wat kookvocht en laat nastomen.
- Voeg de truffelolie toe aan de pan met bloemkool en aardappel en stamp het geheel met een stamper tot een gladde puree. Gebruik eventueel kookvocht om dit proces te helpen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Meng de rodekool met de AH verse meloen, ananas, appel en druif, de appelazijn en extra vierge olijfolie in een grote kom. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de veggie loaf, frisse rodekool-fruitsalade en bloemkool-truffelpuree over de borden. Serveer direct met de uienjus.
Tip van het huis: deze fruitbowl is ook perfect voor een lekkere fruitpunch!
Enjoy!