Vega Vrijdag: fantastische veggie butter ‘chicken’
Klassiekers die minstens even lekker zijn in een vegetarisch jasje: wij houden ervan. En dat is meteen hoe we deze fantastische veggie butter ‘chicken’ van zusje Culy kunnen omschrijven. Die bevat zoals je al raadt geen kip, maar koolraap en paneer (Indiase kaas). En da’s eenvoudigweg ontzéttend lekker, probeer ‘t maar eens.
Koolraap is een fantastische wintergroente die hier een hoofdrol speelt als vleesvervanger. Kun je die niet vinden, dan kun je ‘m vervangen door gelijkaardige knolgroenten als pastinaak, koolrabi of knolselderij. Paneer vind je dan weer in grotere supermarkten of bij toko’s. Niemand die de kip mist, in deze veggie butter chicken!
Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:
- 80 ml olijfolie
- 6 tenen knoflook, gepeld en geplet
- 2 rawit pepertjes, de steeltjes verwijderd
- 2 rode chilipepers, de steeltjes verwijderd
- 2 uien, grof gehakt
- 40 gram verse gember, gepeld en in grof gehakt
- 100 gram ongezouten roomboter (of ghee)
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel gemalen kurkuma
- 2 eetlepels chilipoeder
- 2 eetlepels garam masala
- 2 eetlepels gemalen korianderzaad
- 2 eetlepels gemalen komijn
- 2 liter groentebouillon
- 790 gram tomatenpulp (in zo’n groot blik van Mutti)
- 600 gram koolraap, geschild en in blokjes ter grootte van kippenblokjes
- 60 gram paneer of halloumi, in blokjes van 12 mm
- 480 ml room
- Zout
Voor erbij:
- Gekookte rijst (ongeveer 630 gram)
- Verse koriander, de blaadjes en steeltjes gehakt
- 100 gram doperwten (diepvries)
- 110 gram ongezouten roomboter
- Naan, dosa, paratha of ander Indiaas brood (optioneel)
Veggie butter ‘chicken’
Veggie butter ‘chicken’
Pak je blender of keukenmachine erbij en doe daar de tenen knoflook, rawits, chilipepers, uien en gember in. Voeg ook de olijfolie toe. Meng alles tot een gladde pasta.
Verhit ghee of boter (100 gram) op medium tot hoog vuur in een grote, hoge soeppan. Laat de kruidenpasta hierin zachtjes bakken, gedurende 15 minuten. Als het goed is, is het mengsel daarna licht gekarameliseerd en zacht.
Voeg dan de tomatenpuree, kurkuma, chilipoeder, garam masala, gemalen koriander en de komijn toe. Laat 5 minuutjes meebakken. Giet de bouillon erbij en roer alles goed door elkaar.
Dan mag de tomatenpulp erbij en breng je het mengsel aan de kook. Voeg de stukken koolraap toe, leg een deksel op de pan en zet het vuur laag, zodat de groente zachtjes gaar kan koken. Laat de koolraap zo ongeveer 1 uur koken, tot ‘ie gaar is en de curry is ingedikt. Roer af en toe even.
Doe de paneer of halloumi ook in de pan en laat die in 15 minuten zachtjes gaar koken.
Meng als laatste de room door de veggie butter ‘chicken’ en proef af op zout. Zet opzij om de doperwten te maken.
Smelt daarvoor de boter (110 gram) in een pannetje en voeg de doperwten toe (minder boter kan uiteraard ook, maar dit is de Matty-methode). Warm die even door in de gesmolten boter en breng op smaak met een snuf zout.
Serveer de veggie butter ‘chicken’ met de gekookte rijst. Bestrooi met de gehakte koriander en serveer met de doperwten en eventueel Indiaas brood ernaast.
9 x de lekkerste vegan snacks die je een smaakexplosie bezorgen