Vega Vrijdag: parelcouscous met kruidige tomatensaus, dadels en pistache
Wist je dat dadels heel wat mineralen bevatten? En dat ze bovendien rijk zijn aan vezels en antioxidanten? Kortom: de vruchten zijn een gezond alternatief voor suiker in baksels en gerechten. In deze vegetarische parelcouscous van Culy zorgen ze voor een verrassend zoetje, waar je lichaam ook nog eens érg blij van wordt.
Deze vegetarische parelcouscous kun je met een gerust hart aan al je vrienden en familie serveren. Jep: óók aan diegene die normaal gezien toch liever hun stukje vlees of vis hebben. Dit gerecht heeft namelijk alle eigenschappen van een goed gerecht.
Interessante texturen, smaken die perfect in balans zijn, mooie kleuren… Zelfs de grootste carnivoor zal hiervoor zwichten. Eet je vegan? Laat dan het eitje weg, of vervang het door vegan kipstuckjes.
Dit is wat je wilt weten over voedingsstoffen als je geen vlees meer eet
Ingrediënten voor 4 personen
- Scheutje plantaardige olie
- 2 witte uien, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 duim verse gember, geschild en geraspt
- 1 rode chilipeper, fijn gehakt
- 1 theelepel korianderzaadjes, fijngestampt
- 1 eetlepel komijnzaadjes
- 1 theelepel venkelzaadjes
- 350 gram parelcouscous
- 200 ml groentebouillon
- 800 ml kerstomaten (uit blik)
- 2 tomaten, in heel kleine blokjes
- 2 eetlepels harissa
- 1 theelepel grof zeezout
- Handje dadels, grof gehakt
- Zwarte peper
Voor de afwerking:
- Handje fijngehakte krulpeterselie
- Handje gehakte pistachenootjes, getoast
- 4 eitjes
Vegetarische parelcouscous met tomaat, dadels, pistache en een eitje
Verhit de olie op medium vuur en fruit de ui, knoflook, gember en chilipeper aan tot de uien beginnen te zweten. Voeg de koriander-, komijn- en venkelzaadjes toe en bak een paar minuten mee tot de specerijen beginnen te geuren. Toast ook de parelcouscous in de pan. Voeg er nu de bouillon, kerstomaten en harissa aan toe en laat pruttelen.
Roer er het grof zeezout en de dadels door. Kruid af met wat zwarte peper. Laat op een zacht vuurtje verder koken zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Ontsnapt er te veel vocht? Schenk er dan een beetje water bij. Tip: vul hiervoor je lege blikken kerstomaat met water en voeg dat toe aan de pan, zodat het water nog wat tomatensmaak heeft.
Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)
Intussen kook je de eitjes. Breng water aan de kook en kook de eitjes gedurende 6 minuten. Laat ze schrikken in koud water en pel ze.
Verdeel de parelcouscous over kommen en werk af met de verse krulpeterselie, de geroosterde pistachenootjes en een gehalveerd eitje.