Dit zijn de 7 verschillende soorten vegetariërs: welk type ben jij?
De reden om vegetarisch te eten kan uiteen lopen: je doet het omwille van je eigen gezondheid, je kan het niet meer over je hart verkrijgen om een (dood) dier te eten of je doet het liever niet omdat de vleesindustrie zo’n gigantische impact heeft op het klimaat. Of misschien wel alledrie! Hoe dan ook, iedereen heeft er z’n eigen redenen voor, maar de ene vegetariër is – uiteraard – de andere niet. Zo kom je deze 7 verschillende type vegetariërs tegen.
De één kiest ervoor helemaal geen vlees meer te eten terwijl de ander heel af en toe een hapje neemt en nog wel vis eet.
Verschillende soorten vegetariërs
Het is allang niet meer zo dat als je vegetariër bent, je strikt geen vlees eet. Dat kán natuurlijk wel, maar je kan het aanpakken zoals je zelf wilt en waar jij je prettig bij voelt. De dikke van Dale omschrijft het als volgt: de ve·ge·ta·ri·ër (de; m,v; meervoud: vegetariërs)1 .iemand die geen vlees of vis eet.
Maar bekijk je het in de praktijk, dan zie je allerlei soorten vegetariërs en is het ‘geen vlees eten’ niet zo zwart wit meer. Je kan ze indelen in deze 7 categorieën:
1. De lacto-ovo vegetariër ofwel dé vegetariër
Eigenlijk is dit de meest bekende vorm van vegetarisme (yes, dat is een woord). Deze mensen eten geen vlees, vis en nee, dus ook geen schelp- en schaaldieren. Ze eten wel andere dierlijke producten zoals zuivel, eieren of honing.
2. De flexitariër
Al eerder schreven we op Bedrock over hoe je als flexitariër veel (positieve) invloed hebt op de wereld en weinig inlevert op jouw comfort. Waarom? Als flexi-vegetariër eet je namelijk in de regel geen vlees of vis en is je dieet is de basis dus plantaardig (of nou ja, dat kan je dus óók weer zelf bepalen – in elk geval vegetarisch), en eet je af en toe wel vlees of vis. Of geen vis, what you want. Snap je ‘m nog?
Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten
Het komt er dus op neer dat je als flexitariër niet strikt gebonden bent aan regels die je jezelf hebt opgelegd, maar in de basis kiest om geen vlees te eten. Soms doe je dat wel. De één doet dat wekelijks, de ander één keer per maand en weer een ander maar een paar keer per jaar.
Voor mij persoonlijk werkt dit ontzettend goed, want zodra ik mezelf iets opleg niet te doen, dan kan ik nergens anders aan denken dan het juist wél te doen. Daarnaast voorkom je er ook (irritant) wijzende vingertjes van anderen mee wanneer je een keer wel bewust kiest om vlees of vis te eten.
3. De pescotariër
Volg je een pescotarisch dieet, dan eet je geen vlees, maar wel vis en eventueel ook schelp- en schaaldieren. Je eet net zoals een vegetariër of flexitariër dus wel ‘gewoon’ zuivel en eieren.
Vega zijn niets voor jou? Een pescotarisch dieet is wellicht de uitkomst
4. De lacto-vegetariër
Nu wordt het iets ingewikkelder, want de lacto-vegetariër eet in principe plantaardig, maar geen vlees of vis of eieren. Het verschil met een ‘gewone’ vegetariër? Het ei, die kiest ervoor wel eieren te eten, en een lacto-vegetariër eet die niet.
Not ready to go vegan yet? 5 manieren die je dieet al klimaat-vriendelijker maken
5. De ovo-vegetariër
Inmiddels weten we dat ovo iets te maken heeft met het wel of niet eten van eieren, dus kan je misschien al gokken hoe het dieet van een ovo-vegetariër er ongeveer uitziet: zij zijn in principe vegan, behalve als het op eieren of producten met eieren aankomt.
Ze eten verder dus geen vlees, vis of zuivel, maar wel een eitje op z’n tijd!
6. De pollotariër
Van dit woord had ik zelf nog nooit gehoord (net als #5 overigens), maar zoals het woord al een beetje verklapt – pollo is Spaans voor kip – gaat het dieet pollotariër over het eten van gevogelte.
Zij eten geen vlees of vis, maar kiezen ervoor om wel gevogelte te eten, zoals dus kip, kalkoen of eend bijvoorbeeld. Om het extra ingewikkeld te maken: pollotariërs kiezen er soms ook voor om vis, zuivel of eieren te eten.
7. De veganist
De veganist is een aftakking van de vegetariër waarbij het dieet volledig bestaat uit plantaardige voeding, wat wil zeggen dat je het eten van dierlijke producten geheel skipt in je dieet. Je eet dus geen vlees, vis, eieren, zuivel, honing of producten waarin dit verwerkt zit.
De rasveganist kiest er soms ook voor om veganisme door te trekken in zijn of haar levensstijl, wat kan betekenen dat hij of zij geen leer of wol draagt bijvoorbeeld. Maar dat is uiteraard helemaal vrij in te vullen.
Waarom (vaker) veganistisch eten de meest effectieve manier is om klimaatverandering tegen te gaan
Bij Bedrock zijn we zéker voor een gezonde, duurzame en vooral bewuste levensstijl, maar zijn ook van mening dat zoiets als perfectie niet bestaat. Eet je af en toe wél vlees, vis en zuivel? Zorg dan dat het een bewuste keuze is en kies dan het liefste voor de biologische optie. Daar zullen je lichaam, de wereld én de dieren je dankbaar voor zijn!
Waarom we ons ergeren aan moraalridders en wereldverbeteraars