Veganistisch eten? Met deze 5 tips kun je meteen beginnen
Kies je voor (meer) veganistisch eten, dan bespaar je water, landbouwgrond en dierenlevens. Niet gek dat steeds meer mensen hier voor kiezen. Zomaar je eetpatroon drastisch veranderen, kan best ingrijpend zijn. Met deze vijf tips helpen we je een handje. Kies je voor (meer) veganistisch eten, dan bespaar je water, landbouwgrond en dierenlevens. Niet gek dat steeds meer mensen hier voor kiezen. Zomaar je eetpatroon drastisch veranderen, kan best ingrijpend zijn. Met deze vijf tips helpen we je een handje.
Veganistisch eten: wat mag wel?
Wat valt allemaal onder veganistisch eten? Simpel gezegd: alles wat niet van dieren komt. Plantaardig eten dus. De enige vraag die je jezelf hoeft te stellen als je vegan gaat eten is: komt dit van een dier af? Als het antwoord nee is, eet je het. Is het antwoord ja, dan eet je het niet. De basiselementen van een veganistisch eetpatroon zijn bijvoorbeeld:
- Groenten en fruit. (vrij vanzelfsprekend)
- Granen. Denk ook naast havermout en rijst aan bulgur, couscous en andere soorten granen.
- Peulvruchten. Belangrijk voor proteïne, dit worden de bouwsteentjes van je dieet.
- Noten en zaden. Ja, hier valt pindakaas ook onder.
- Tofu, tempeh of andere vleesvervangers. De keuze is reuze in de reguliere supermarkt.
- Plantaardige olie. Van sesamolie tot olijfolie.
- Natuurlijke zoetstoffen. Agavesiroop, rietsuiker, kokosnootsuiker. Wel in beperkte mate natuurlijk.
- Spreads en dips. Lees: hummus. Maar ook tahin, muhammara of guacemole. Deze maken je maaltijden veel lekkerder.
Dit vind je misschien ook interessant: Waarom een vegan lifestyle niet alleen voor hippies en activisten is
Wat je niet kan eten
Alles wat wél van dieren komt. Natuurlijk horen vlees en vis hierbij, maar sommige ingrediënten zijn dierlijk zonder dat je het doorhebt. Bijvoorbeeld bij bepaalde E-nummers.Hoe streng je hier op wilt letten, is aan jou zelf. De volgende dingen passen niet bij veganistisch eten.
- Dierlijk proteïne. Alle soorten vlees, vis, gevogelte. Ook producten waar dit in zit verwerkt zoals ansjovis in een tomatendip of gelatine in snoep.
- Zuivel Melk, yoghurt, Hüttenkäse. Melkpoeder is hierbij heel lastig. Zelfs in paprikachips zit melkpoeder verwerkt.
- Eieren Dus ook brood of croissantjes waar eigeel in zit, of merengue.
- Iets van bijen Honing dus, of alles waar dit in verwerkt ziy.
- Olie/boter van dierlijke oorsprong Boter waar melk inzit, maar ook vissaus.
https://www.bedrock.nl/vegetariers-mythes/?utm_source=Bedrock4&utm_medium=Balk&utm_campaign=ContentOptimalisatieV2
1. Voorbereiding is alles
Voordat je begint aan een veganistisch eten, is voorbereiding key. Bedenk goed hoe je bepaalde voedingsgroepen gaat vervangen. Apps zoals Chronometer zijn handige manieren om je nutriënten bij te houden.
Daarnaast is Google je beste vriend. Wil je vegan bacon maken? Google het. Twijfel je of een bepaald ingrediënt plantaardig is? Google het. Denk je tekorten op te lopen? Jup, je weet waar je moet zijn.
Waarschijnlijk ga je ook veel meer in volume moeten eten om vol te zitten. In 100 gram groente of peulvruchten zit namelijk minder energie dan 100 gram vlees. O ja, uiteten gaat misschien ook net even wat meer moeite kosten. Check van tevoren of de chef een plantaardige maaltijd kan maken en neem overal waar je bent vegan snacks mee. Je weet maar nooit of je ze nodig gaat hebben. En je wilt nooit zonder snacks zitten, geloof ons.
2. Lees de labels goed
Ga je voor whole foods zoals peulvruchten, granen en groenten, dan weet je precies wat je eet. Bij voorverpakte voedingsmiddelen is dat vaak anders. Ingrediënten als lactose, weipoeder en caseïne bijvoorbeeld, zijn dierlijk van oorsprong. Dit weet je niet meteen als je voor veganistisch eten gaat en dat is ook niet erg. Na een tijdje weet je precies waar je op moet letten bij het checken van labels. Ook hierbij is Google je allerbeste vriend.
3. Wees lief tegen jezelf
Yes, de stap die je gaat zetten is er eentje om trots op te zijn. Maar Rome is niet in een dag opgebouwd dus jouw voedingspatroon ook niet. Wees dus vooral heel lief tegen jezelf, je gaat sowieso fouten maken. En dat is niet erg. Er zijn genoeg vegetariërs of veganisten die er na drie jaar achterkomen dat ze elke maand een Turkse pizza hebben gegeten, waar vlees in zat. You live and you learn.
4. Zoek een maatje
Vegan gaan kan voor nog best wat reacties zorgen. Trek daar vooral niks van aan als je achter je keuze staat. Met iemand samen dit eet avontuur aangaan, kan heel leuk zijn. Zo kan je samen de heerlijkste vegan lasagnes koken en op zoek gaan naar de lekkerste vegan taart. Heb je geen vriendin die met je mee wilt doen, dan zijn er online genoeg vegans die je willen helpen.
5. Let op je supplementen
Nee, je krijgt niet meteen een ijzertekort als je plantaardig gaat eten. Zeker niet als je voeding goed uitgebalanceerd is. Toch is er een vitamine die je niet in plantaardige voeding vindt, omdat onze voeding tegenwoordig zo goed wordt schoongemaakt. Dat is vitamine B12. Supplementeer dit dus zeker bij en doe dit serieus. De gevolgen van een langdurig B12-tekort zijn namelijk niet wat je wilt.
Veganistisch eten?
Genoeg info om met je vegan lifestyle te beginnen? We deelden de lekkerste vegan ontbijtrecepten. Word het heel warm weer, dan wil je natuurlijk ook vegan ijs kunnen eten. Maak je je zorgen over genoeg proteïne, dan delen wij tips waarom het een eitje is om genoeg eiwit binnen te krijgen als vegan.