Veganisten zijn gezonder volgens deze documentaire
Voeding en sporten zijn belangrijk voor je, maar welke invloed heeft voeding precies op je lichaam en wat voor soort eten is het gezondst? De Netflix documentaire You Are What You Eat: A Twin Experiment onderzoekt dit aan de hand van eeneiige tweelingen.
Acht weken lang veranderden 22 eeneiige tweelingen hun dieet en levensstijl voor dit wetenschappelijk experiment van Stanford University. Door tweelingen te bestuderen, konden de onderzoekers de genetica controleren en andere factoren beperken. Dit komt omdat de tweelingen in dezelfde huishoudens op zijn gegroeid en een vergelijkbare levensstijl hebben.
Spoiler alert: dit artikel gaat in op de inhoud van de documentaire.
Omnivoor of veganistisch?
Tijdens het experiment kregen de tweelingen een gezond maar ander dieet, de een moest namelijk een omnivoor dieet (met vlees, eieren, vis en zuivel) volgen, terwijl de ander een veganistisch dieet (zonder dierlijke producten) voorgeschoteld kreeg. Willekeurig werd er geselecteerd wie welk dieet moest volgen.
De eerste vier weken kregen de tweelingen maaltijden van de onderzoekers en daarna moesten de tweelingen zelf gaan koken. Naast de voeding werd er ook gewerkt aan lichaamsbeweging en kregen ze work-outs van een trainer.
Voor en na het onderzoek werden de tweelingen uitgebreid gecontroleerd op hun algehele gezondheid. Ook de levensverwachting, seksuele opwinding en de hersenen waren hier onderdeel van.
De verschrikkingen van de vis- en vleesindustrie
In de documentaire komen de verschrikkingen van de vis- en vleesindustrie ook duidelijk naar voren. De slechte omstandigheden waar dieren zich vaak in bevinden, worden hier maar al te duidelijk. Niet alleen de dieren maar ook de omwoners van bijvoorbeeld varkenshouderijen die veel last hebben van de stank, kwamen aan het woord.
Er is wereldwijd een enorme vraag naar vlees en dit is voor producenten bijna niet bij te benen. Daarnaast gaat het ten koste van bepaalde landschappen zoals het Amazonegebied.
Huidige problemen oplossen
Maar de documentaire laat ook alternatieven zien voor deze problemen. Zo wordt er een gerenommeerde chef gevolgd die met zijn restaurant volledig is overgestapt op veganistisch eten. Ook zien we een veehouder uit Texas die in plaats van kippen fokken, nu een paddenstoelenkwekerij heeft. En ook andere experts laten zien hoe een veganistische levensstijl veel huidige problemen zou kunnen verbeteren of oplossen.
Veganisten zijn gezonder
Na acht weken blijkt dat bij de deelnemers die het veganistische dieet volgden, de waarden van het lipoproteïne-cholesterol, ook wel slechte cholesterol genoemd, gemiddeld met tien procent was gedaald. Te veel van dit cholesterol kan de bloedvaten verstoppen en hartaandoeningen en beroertes veroorzaken. Bij de omnivoren bleef het lipoproteïne-cholesterol gemiddeld hetzelfde.
De gemiddelde nuchtere insulineniveaus daalden ook 25 procent onder de veganistische, maar niet bij de omnivore tweelingen.
Ook TMAO, een stof die het lichaam aanmaakt na vleesconsumptie, was gedaald. TMAO verhoogt de ongezonde ontstekingsniveaus en zorgt voor een hoger risico op hartziekten.
Daarnaast hadden de veganisten een gezonder microbioom doordat ze meer bifidobacterium in hun lichaam hadden. Dit helpt infecties voorkomen en vitamines en andere essentiële chemicaliën te produceren.
Veganisten zijn biologisch jonger
En het meest verrassende was dat de tweelingen die een veganistisch dieet volgden, biologisch gezien jonger waren geworden. De biologische leeftijd laat zien hoe oud cellen en weefsels zijn, dit was te zien aan de telomeren (de uiteinden van de DNA-strengen).
Daarnaast bleek dat de veganistische deelnemers seksueel meer opgewonden raakten. Ook verloren alle veganisten lichaamsgewicht, gemiddeld drie procent.
Gezondheid verbeteren
De conclusie van het onderzoek is dan ook dat iedereen die veganistisch gaat eten, zijn gezondheid kan verbeteren. En dit kan blijkbaar zelfs al binnen twee maanden.
Veganisme: dit is alles wat je wilt weten over veganistisch eten