Vegan Vrijdag: warme tofu met sojadressing en sesam
Tofu heeft niet bepaald een sexy imago. En toegegeven: van zichzelf heeft het inderdaad niet zo’n spannende smaak. Maar als je ‘t bereidt volgens dit recept van zusje Culy, met lekkere Aziatische smaakmakers, dan gaat er een wereld voor je open.
Je kunt voor dit gerecht zowel de gewone als de zijden variant (ook wel bekend als silken tofu) gebruiken. Net wat je lekker vindt! Het resultaat is hoe dan ook geweldig: precies zoals je ‘t in een Japans restaurant geserveerd zou krijgen.
Baking time! 5 x de vegetarische (en vegan) alternatieven voor gelatine
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 blok tofu van 375 gram
- 1 eetlepel sesamzaadjes, geroosterd
- Wat reepjes nori (gedroogd zeewier), bijvoorbeeld deze
- 2 smalle bosuien, in ringetjes
Hier bestel je héérlijke vega Syrische maaltijden (gemaakt door vluchtelingen!)
Voor de dressing:
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 1 klein teentje knoflook
- 1 eetlepel sesamolie
- 1/2 theelepel suiker
- 1 theelepel gedroogde chili (wij gebruikten gochugaru: Koreaanse chili)
Warme tofu met sojadressing
Haal de tofu uit de verpakking, spoel af onder koud water en leg in een klein pannetje. Vul met koud water tot de tofu net onder water staat. Verwarm op laag vuur (niet laten koken) en houd de tofu op deze manier warm.
Plet de knoflook, hak fijn en bestrooi met een beetje grof zout. Wrijf met het lemmet van een keukenmes tot een pasta.
Meng de knoflook in een kommetje met de andere ingrediënten voor de saus.
Haal de tofu uit het warme water, leg op een bord en lepel de sojadressing eroverheen. Bestrooi met de sesamzaadjes, de bosui en de nori.
Goed nieuws voor de borrelaars: er bestaat nu een vegan borrelworst