Vegan Vrijdag: recept met bananenbloesem: vegan vistaco’s
Staan er ergens fish taco’s op de kaart, dan hoeven we nog geen seconde na te denken om te beslissen: die willen we. Ook het zelf maken ervan is een leuk klusje, wat ons betreft onmisbaar bij Mexicaans geïnspireerde diners. Maar vegan vistaco’s? Die hadden we nog niet eerder gemaakt. Tot nu, toen we een recept met bananenbloesem wilden bedenken.
En wat blijkt? Zo’n vegan vistaco op basis van bananenbloesem is ontzettend lekker.
Over bananenbloesem
Wat is die bananenbloesem ook alweer? De bananenbloesem is een ovale, paarse bloem die onderaan een bananentros groeit en waar steeds weer nieuwe, kleine bananen uitgroeien. Als de tros te zwaar wordt, zo’n dertig tot veertig kilo, wordt de bloem eraf gehaald en rijpen de bananen door tot ze geoogst worden.
De bloem kun je een beetje zien zoals een artisjokhart uit blik. De buitenste bladeren worden verwijderd en je houdt de binnenkant over die vanwege haar lamellenstructuur een perfecte vervanger is voor vis. Daarmee vinden wij ‘t een beetje ‘t jackfruit onder de visvervangers. Waar bananenbloesem al jaren bij toko’s te koop was, ligt het pas sinds een jaar in de supermarkt (van Fairtrade). Wij zeggen: leg die bloesems eens in je mandje en maak er wat lekkers mee, zoals deze vegan vis taco’s met ananas, rode kool en srirachamayo.
Bananenbloesem recept voor vegan vis taco’s
Ingrediënten
Voor 8 taco’s
- 1 blik bananenbloesem (550 gram), uitgelekt
- 1 theelepel cajunkruiden
- 1/4 theelepel zout
- 200 gram bloem
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 275 ml koud bier
- Olie om te frituren
- 150 gram ananas, in kleine blokjes
- 150 gram rode kool, in fijne snippers
- 8 maistortilla’s
- Srirachamayo
- Koriander
- Chilipoeder
- 2 limoenen, in partjes
Beschrijving
Maak eerst de vegan vis. Spoel de stukken bananenbloesem daarvoor af onder koud water en doe de stukken in een mengkom. Doe de cajunkruiden en het zout bij de stukken en schep alles door elkaar.
Meng de bloem, het bakpoeder en het koude bier in een kom en plaats dit een kwartiertje in de diepvries zodat het goed koud kan worden.
Snijd de gemarineerde stukjes bananenbloesem in hapklare stukjes en haal het bierbeslag uit de koelkast.
Verhit de frituurolie in een pan of in je friteuse.
Haal de stukjes bananenbloesem door het beslag en frituur ze gedurende goudbruin in de hete olie. Laat uitlekken op een vel keukenpapier.
Verwarm de tortilla’s volgens de verpakking. Vul ze met de rode koolsnippers, ananas, de gefrituurde vegan vis en met srirachamayo. Maak af met wat chilipoeder, de blaadjes koriander en serveer met een partje limoen.