Vegan vis? Dít zijn de plantaardige alternatieven voor vis en schaaldieren
Aan vegetarische burgers, rookworst, kipstuckjes en vegaballen is geen gebrek. Ook de kwaliteit wordt steeds beter, want de smaak en textuur is inmiddels bijna niet meer te onderscheiden van het ‘echte werk’. Maar hoe zit het eigenlijk met vegan vis? Wat is er op de plantaardige vismarkt te koop?
Plantaardige vis en schaaldieren lijken nog een beetje achter te blijven in de ontwikkeling. Ze zijn namelijk moeilijker te repliceren dan rundvlees, gevogelte of varkensvlees. Gelukkig zijn er nu startups zoals Good Catch, die flink investeren in onderzoek en ontwikkeling.
6 soorten peulvruchten
Hoewel er wel al een aantal plantaardige en duurzame alternatieven voor vis op de markt zijn, hebben veel consumenten de overstap nog niet gemaakt. Ze kiezen liever voor een volledig plantaardig dieet, of eten wél nog af en toe een visje. Maar het lijkt erop dat de branche eindelijk aan populariteit gaat winnen. “We zijn nu waar de vegaburgers 10 jaar geleden waren.” zegt Chad Sarno, medeoprichter en chef culinair van Good Catch.
Dit Amerikaanse plant-based seafoodmerk is ontwikkeld door twee chef-koks en biedt smaakvolle alternatieven voor vis en schaaldieren. Ze maken gebruiken van een gepatenteerd mengsel dat bestaat uit maar liefst 6 soorten peulvruchten, namelijk erwten, kikkererwten, linzen, soja, tuinbonen en marinebonen. Gemengd met algenolie levert het een smaak en textuur van echte vis, dat ook nog eens boordevol eiwitten zit.
Waarom kaas en melk eigenlijk nooit ethisch verantwoord kunnen zijn
Enorme groeimogelijkheden
Onlangs kreeg Good Catch een financiële injectie en kon het merk haar intrede doen op de Europese markt. In Nederland is hun plantaardige tonijn momenteel verkrijgbaar in 3 smaken bij diverse supermarkten en kant-en-klaar verpakt in handige zakjes. Daarnaast komen ze binnenkort ook met vegetarische visburgers, viskoekjes en krabkoekjes.
De plantaardige vleesindustrie is meer dan 900 miljoen dollar waar en zag vorig jaar een omzetstijging van 18 procent. Volgens marktonderzoek consumeert 79 procent van de millenials en plantaardig vlees en verwachten producenten dezelfde populariteit voor visloze producten.
Chad: “Met de hoeveelheid soorten vis die we uit de oceaan consumeren, denk ik dat er enorme groeimogelijkheden zijn.”
Seaspiracy op Netflix brengt de gevaren van visvangst voor mens en milieu in kaart
Overbevissing en bijvangst
Plantaardige vis, schaal- en schelpdieren brengen veel voordelen met zich mee. Deze duurzame varianten bevatten namelijk geen kwik, geen heftige visgeur en geen microplastics. Daarnaast is het een goede manier om de wereldwijde problemen rondom bijvangst en overbevissing aan te pakken. Hoe meer visliefhebbers er overstappen op plantaardige vis, hoe beter het is voor het klimaat.
Ook voor mensen die al een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, is het een fijne uitbreiding op het menu. En dit geldt tevens voor de miljoenen mensen die allergisch zijn voor vis of schelp- en schaaldieren; die kunnen nu ineens ook eens genieten van al het lekkers uit de zee, zonder dat ze linea recta naar het ziekenhuis moeten racen.
Nog meer visloze producten
Overigens maak je momenteel nog de meeste kans op plantaardige vissoorten door in de (grotere) Aziatische supermarkt een kijkje te nemen op de diepvriesafdeling. Zo kun je vegan shrimps krijgen bij Don Yong in Amsterdam en kan je bij Sun Wah in Antwerpen onder andere vegetarische zeeoor kopen.
Tot slot: woon je in Amsterdam of Rotterdam? Breng dan een bezoekje aan de Vegan Junkfood Bar (wiens vis tevens ook bij de Jumbo Foodmarkt in Groningen te koop is). Daarnaast heeft ook The Dutch Weed Burger een soort plantaardige kibbeling (op basis van zeewier) op de kaart.