Doe mee aan Veganuary 2020: de beste tips om vegan de maand door te komen
Nu we straks allemaal weer massaal bezig zijn met het stellen van doelen, nastreven van onze goede voornemens en het aanmeten van een gezonde levensstijl, wordt het ook de hoogste tijd om een plantaardig voedingspatroon te proberen. Want welk moment leent zich daar beter voor dan de start van het nieuwe jaar? Juist. En daarom is Veganuary in het leven geroepen: de hele maand januari veganistisch eten.
Veganuary is bedacht door de Britse organisatie met dezelfde naam. De organisatie wil iedereen inspireren om in januari – maar het liefst heel 2020! – vegan te eten. Een top initiatief als je het ons vraagt en ook wij doen mee aan Veganuary. Zet dus maar op je lijst met goede voornemens voor 2020: meer plantaardig eten (en minimaal de hele maand januari).
Waarom Veganuary
Januari is bij uitstek de maand om de spreekwoordelijke touwtjes weer even wat strakker aan te trekken. Veel mensen doen een Dry January om hun alcoholconsumptie na de feestdagen weer even recht te trekken of slaan weer massaal aan het sporten. En daar is nu een nieuwe trend aan toegevoegd met een liefkozend naampje: veganuary.
Wij zijn trouwens niet de enige die meedoen. Ook grote organisaties zoals McDonald’s gooien het roer om. In januari komt de keten met een speciaal vegan menu voor Veganuary.
En sinds Veganuary in 2014 in het leven is geroepen deden al ruim een half miljoen mensen uit 178 verschillende landen mee aan de vegan maand.
Ook handig: Brak op de bank? Zo begin je toch aan je goede voornemens
Hoezo een maand plant-based dieet zo belangrijk is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Veganistisch eten heeft niet alleen impact op het welzijn van dieren, maar ook op de wereld (de productie van dierlijke producten is verantwoordelijk voor 60 procent van de uitstoot uit de agrarische sector) en onze gezondheid (check vooral even de Netflix-docu The Game Changers).
31 dagen vegan
Dus daarom gaan we massaal 31 dagen vegan in januari. En denk je nu: ik wil met alle liefde meedoen, maar weet écht niet waar ik moet beginnen? Maak je geen zorgen, we zouden Bedrock niet zijn als we je geen handje zouden helpen.
We’ve got your back, met deze tips kom jij moeiteloos de maand (of zelfs heel 2020 en verder!) door.
Pak deze erbij als je begint: De vegan guide voor elke veganist
1. Wat is allemaal niet vegan?
Om de maand goed te starten, is het handig om te weten wat er allemaal niet thuishoort in een vegan dieet. Dat je geen vlees mag eten, is misschien wel duidelijk. Maar het is niet altijd helder wat je nu wel en niet mag. In het kort: alles waar dieren mee in aanraking komt, eet je niet.
- Vlees
- Vis
- Eieren
- Bouillon en sauzen die zijn gemaakt van botten
- Melkproducten (yoghurt, boter, ijs, etc.)
- Honing
- Producten met gelatine (zoals sommige snoepjes, marshmallows, pudding etc.)
- Producten met de kleurstof karmijn/luizenbloed (zoals roze koeken en yoki drink). Handig: hier vind je een lijst met E-nummers die je als vegan wilt mijden.
Wat eet je dan wel? Heel veel lekkers, zoals hummus, peulvruchten en tempeh
2. Zorg dat je voldoende vitamine en mineralen binnenkrijgt
Zelf heb ik al ‘s eerder een maand veganistisch gegeten. In aanloop daar naartoe vertelde diëtiste Lisa Steltenpool mij dat je als vegan vaak meer kan eten (plantaardig voedsel verteert sneller), maar ook moet opletten dat je voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgt.
Wat je extra in de gaten moet houden of moet aanvullen:
- Vitamine B12
- IJzer
- Eiwitten
- Omega 3-vetzuren
- Vitamine D
- Calcium
Het wil niet zeggen dat je direct een tekort aan deze vitaminen en mineralen krijgt, lezen we op Veganisme.org. Wel is het goed om je te verdiepen in wat je eet en waar deze voedingsstoffen inzitten.
Handig: Slik jij voedingssupplementen? Een heldere uitleg én een rijtje van onze favorieten
3. Lees over het waarom veganisme
Als je start met Veganuary, maar ook als je bezig bent en even je motivatie kwijtraakt is het een goed idee om een docu te kijken of artikelen te lezen over het waarom van plantaardig eten.
Door jezelf weer te confronteren waarom je dit ook alweer doet, krijg je weer energie en motivatie om door te gaan! Een paar van onze tips (op Netflix):
4. Doe het samen!
Het is altijd makkelijker om dingen samen te doen. Trommel vrienden op die met jou mee willen doen en motiveer elkaar. Ook wij doen mee en zullen halverwege en eind januari updates geven over hoe het gaat. Dus ons kan je al meetellen!
Ook zijn er talloze Facebook-groepen waarin vegans zich verzamelen om elkaar tips te geven. Neem bijvoorbeeld ‘s een kijkje in de groep Vegan Nederland.
Tip: maak een WhatsApp-groep aan met vrienden en kennissen die meedoen en motiveer elkaar. Deel lekkere recepten, ga met elkaar eten en bespreek ook je struggles als je het even moeilijk hebt.
5. Experimenteer en kook lekker voor jezelf!
Vegan eten wordt leuk als je lekkere gerechten maakt. Logisch natuurlijk, maar als je niet gewend bent om plantaardig te eten kan het lastig zijn om te weten wat je moet maken.
Gelukkig staat Bedrock vol met vegan recepten en rijken we graag een vegan weekmenu aan, zodat je met een gerust hart kunt starten.
- Maandag: Thaise broccolisoep met kokosmelk
- Dinsdag: Arepa met zwarte bonen, mais, en avocadosalsa & paprika
- Woensdag: Vegan linguine met romige tuinbonensaus & dille
- Donderdag: Easy vegan springrolls met mango en edamame
- Vrijdag: Romige polenta met paddenstoelen en tijm
- Zaterdag: Bloemkool met kokos-limoensaus en pulled oats
- Zondag: Vegan noodles met tempeh en pindakaas
Ook handig: Deze vegan koekjes kun je gewoon bij de supermarkt kopen en dit zijn de lekkerste vegan snoepjes en dit is de beste vegan kaas
6. Beloon jezelf met vegan snacks!
Tussen de bedrijven door krijg je vast en zeker wel ‘s trek. Die trek kan je stillen met een stuk fruit, maar stiekem is het veel leuker om een echt lekkere snack te eten. Met deze recepten leg je een goed voorraadje vegan snacks aan.
- Vegan bananenbrood met salted caramel
- Vegan en gezonde frozen yoghurtreep
- Gezonde, vegan bounty’s met pure chocolade
- Pumpkin spice smoothie met pompoen
- Baba ganoush (om te dippen)
Filmavond? Dit zijn de beste vegan snacks
7. Het is oké als je niet perfect bent
Maak jezelf niet te gek en word niet meteen boos op jezelf als je ‘s een keer de mist ingaat. Dat is oké! Niemand is perfect en een foutje zit in een klein hoekje.
En tip: noem het ook geen fout. Je doet al hartstikke goed je best en dat je ‘s een keer iets eet wat per ongeluk niet vegan is, kan gebeuren. C’est la vie. Iemand die gezond wilt eten, eet ook wel ‘s een stukje (of reep) chocolade teveel. Hierna pak je de draad gewoon weer vol goede moed op!
8. Blijf je inspireren
Inspiratie kun je halen uit informerende docu’s, zoals we hierboven beschreven, maar laat jezelf ook inspireren door andere mensen die vegan eten! Volg ze op Instagram, lees hun blogs of struin Pinterest af op interessante zoekwoorden.
Geen idee wie je moet volgen? Begin ‘s met deze Instagrammers!
- Lisa van Lisagoesvegan.nl
- Dalí van Zonderzooi.nl
- Quirine van Theveganeffect.nl
- Huh Is This Vegan? die plantaardige producten deelt
- Sadia Badiei van Pickuplimes.com
- Loulou en Isabella van Go With The Glow
- De dames van Holy Happy Belly
Uit eten als vegan? Kan gewoon!
- De lekkerste vegan restaurants in het zuiden van het land
- De beste vegan restaurants van Rotterdam
- Deze vegan restaurants in Amsterdam wil je niet missen