Vegan Vrijdag: tempeh saté met pindasaus
Deze tempeh saté van zusje Culy levert voor de zoveelste keer bewijs dat vegan koken net zo spannend en lekker kan zijn als koken met vlees en vis. Wij raden trouwens iedereen aan om dit recept een vaste plek te geven in je receptenboekje. Je zal het nog veel vaker willen maken.
Tempeh is die handige vleesvervanger die in hetzelfde hoekje zit als tofu. Tempeh is daarentegen wel wat vaster van textuur dan tofu, waardoor veel mensen het lekkerder vinden. Maar zowel voor tempeh als voor tofu geldt dat je gewoon even moet weten hoe je ze moet klaarmaken.
In dit geval marineren we de tempeh in een sappige marinade op basis van pindakaas, sambal en kokosmelk. Kunnen we ooit nog zonder deze tempeh saté? Wij durven het te betwijfelen.
Vegan vis? Dít zijn de plantaardige alternatieven voor vis en schaaldieren
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de gemarineerde tempeh:
- 400 gram tempeh, in hapklare stukjes
- 2 theelepels sambal oelek (check of deze vegan is!)
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 flinke eetlepels smeuïge pindakaas met stukjes
- 6 eetlepels kokosmelk
- 3 eetlepels vers limoensap
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 2 teentjes knoflook, geperst
- Snuf zout
- 2 theelepels citroengraspasta
Een recept voor healthy vegan snickers (binnen 10 minuten klaar!)
Om te serveren:
- Rode peper, in ringetjes
- Verse koriander, fijn gehakt
- Gefrituurde uitjes (naar smaak)
- 1 limoen, in partjes
Zo maak je de tempeh saté
Begin met de gemarineerde tempeh. Doe alles behalve de tempeh in een mengkom en roer goed door elkaar. Schep er de stukjes tempeh doorheen en dek de mengkom af. Laat minstens 1 uur marineren, maar liefst een hele nacht. Schep de tempeh tijdens het marineren af en toe om.
Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Prik de stukjes tempeh op satéprikkers en schik ze op het bakpapier. Lepel er de overgebleven marinade overheen en besprenkel met een klein beetje plantaardige olie.
Tijd voor pauze! Dit zijn de 5 lekkerste vegan lunchbroodjes
Bak gedurende 20 minuten tot de tempeh saté mooi bruin is geworden. Draai ze halverwege om. Zet de oven op de grillstand en grill nog 2 à 4 minuten tot de tempeh een krokant korstje begint te krijgen. Hou hiervoor de oven in de gaten, dit kan namelijk snel gaan!
Leg de tempeh saté op een bord en maak af met wat chilipeper, gefrituurde uitjes en verse koriander. Schik er een paar partjes limoen tussen. Serveer eventueel de tempeh saté eventueel met gele rijst en pickles.