Vega soba noodles met groenten en bosui
Dat plantaardig eten en comfort food hand in hand gaan, weten wij al langer. Dit recept van zusje Culy voor vegan soba noodles levert daar opnieuw bewijs voor. Echt een gerecht om met veel smaak van te genieten, zonder dat daar ook maar één dierlijk element bij aan te pas komt.
In dit recept wordt gekozen voor soba noodles. Dat zijn die bruin-grijs gekleurde Japanse noodles gemaakt van boekweit, glutenvrij dus. Hoewel die noodles makkelijk in de supermarkt te vinden zijn, ben je hier ook vrij om te kiezen voor een andere soort. Dat maakt het al bij al een heel makkelijk en praktisch recept: ideaal voor op doordeweekse avonden waarbij je al genoeg aan je hoofd hebt.
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de bosuisaus:
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels sojasaus
- 1/2 theelepel sriracha
- 3 stengels bosui, in dunne ringetjes
Voor de soba noodles:
- 250 gram soba noodles
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 cm gember, fijngeraspt
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 halve witte kool, fijngesneden
- 1 halve komkommer, in julienne reepjes
- 3 wortels, in julienne reepjes
- Een handje koriander, grof gehakt
- Citroenschijfjes
Zo maak je de vega soba noodles met bosui en komkommer
Meng als eerst de ingrediënten voor de saus in een kom. Voeg hiervoor de sesamzaadjes, rijstwijnazijn, sojasaus, honing, sesamolie en sriracha toe aan een kom en meng goed door elkaar. Doe daarna de bosui erbij, en schep voorzichtig om.
Kook de soba noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit sesamolie in een pan. Voeg de ui toe en bak 1 minuut. Doe daarna de knoflook, gember en chilivlokken erbij en bak 1 minuut samen. Voeg daarna de witte kool toe. Bak het geheel in 10 minuten tot het gaar is, maar nog wel een lichte crunch heeft.
Voeg de soba noodles samen met de saus toe aan de pan met de witte kool. Haal de pan daarna direct van ‘t vuur. Doe de komkommer en wortel in de pan en meng alles nog eens goed door elkaar. Voeg daarna de blaadjes koriander toe. Doe dit als laatste, zodat de korianderblaadjes niet verwelken.
Verdeel de vega soba noodles over de kommen. Maak af met gehakte pinda, extra korianderblaadjes en chilivlokken. Helemaal vegan? Laat dan de honing weg.