Vegan Vrijdag: shoarma van knolselderij (van de barbecue!)
Shoarma wordt dan wel vaak in één adem genoemd met grote stukken vlees, deze vegan shoarma bewijst dat het ook anders kan. In plaats van vlees gebruiken ze hier knolselderij, die langzaam gaart op de barbecue (naar recept van ons culinaire zusje Culy). En dat dat een fantastisch lekker gerecht oplevert, hoeven we je vast niet meer te vertellen.
Er is eigenlijk geen kunst aan: groente op de barbecue bereiden. Je laat het gewoon heel lang garen, zodat ‘ie vanbinnen heel zacht wordt en karamelliseert aan de buitenkant. En dat levert dus een fantastisch spannend vegan gerecht op. Daar worden we blij van!
Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 knolselderij, geschild
- 4 pita’s of Libanees brood
- 1/2 komkommer, in halve maantjes
- 2 tomaten, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel shoarmakruiden
- Olijfolie
- Zout
Voor de techina:
- 100 gram tahin
- 80 ml water
- 1/2 citroen
- 1 teentje knoflook, geraspt
Optioneel (voor erbij):
- Wat ingelegde rode ui
- Ingelegd groen pepertje
- Handje verse koriander of peterselie
- Sriracha
Vegan shoarma van knolselderij
Verwarm de barbecue tot ‘ie een hitte heeft van ongeveer 200 graden.
Meng 3 eetlepels olijfolie met de eetlepel shoarmakruiden. Schil de knolselderij en snijd een plak van de onderkant en de bovenkant af, zodat ‘ie rechtop staat. Wrijf de groente helemaal in met het shoarma-mengsel (gebruik eventueel een kwastje).
Leg twee lange stroken aluminiumfolie kruislings op elkaar en zet de knolselderij in het midden. Pak ‘m goed in en leg ‘m op de barbecue. Laat ‘m daar in ongeveer 1,5 tot 2 uur garen.
https://www.bedrock.nl/gezond-groente-fruit/
Meng ondertussen in een kommetje alle ingrediënten voor de techina door elkaar. Zodra het water erbij gaat denk je: dit komt nooit meer goed. Maar blijf roeren, het komt goed.
Test met een mesje of de geroosterde knolselderij mooi zacht is en laat ‘m dan afkoelen tot ‘ie handelbaar is. Snijd de knolselderij in flinterdunne plakken.
Warm het brood eventueel op volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bestrijk met de techina en beleg met de plakjes knolselderij, komkommer en blokjes tomaat. Maak naar smaak af met de ingelegde rode ui, verse koriander of peterselie en sriracha. En eventueel nog een ingelegd groen pepertje.
Eat the rainbow: zo krijg je kleurvariatie op je bord (het is gezond én mooi)