Vegan Vrijdag: risotto met paddenstoelen en pindakruim
Het paddenstoelenseizoen is weer aangebroken! Dat vieren we met deze heerlijke vegan risotto met paddenstoelen, pinda’s en bier, van zusje Culy. Over een origineel vegan gerecht gesproken…
Want door bier te gebruiken in plaats van wijn, geef je de risotto een volle, rijke smaak. Schotel dat maar eens voor aan je vrienden die nog zweren bij hun stukje vlees, ze zullen versteld staan van de smaken in dit gerecht.
Onverwachts lekker: maak jouw vegan ijskoffie eens met avocado
Benodigdheden voor 4 personen
- 300 gram risottorijst
- 1 flesje donker bier (330 ml)
- 800 ml groentebouillon
- 300 gram gemengde paddenstoelen
- 1 sjalot, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, de één fijngehakt, de andere in dunne plakjes
- 30 gram edelgist
- Handje pinda’s
- Olijfolie
- Zout & peper
Vegan risotto met paddenstoelen
Laat de sjalot en de gehakte knoflook in een grote pan met een plens olijfolie een minuut of 10 zachtjes bakken. Zet ondertussen in een andere pan de bouillon op.
Doe de rijst bij de sjalotten, roer goed door en zet het vuur wat hoger. Laat de rijstkorrels onder regelmatig roeren ‘roosteren’ tot ze eruit zien als glanzende parels. Blus af met het bier en roer.
Zodra het bier is verdampt, kun je de bouillon in etappes gaan toevoegen. Voeg steeds twee grote soeplepels bouillon toe aan de rijst en roer regelmatig. Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten om de risotto te garen.
Toast ondertussen de edelgist in een middelhete koekenpan tot je ‘m begint te ruiken. Schep eruit, veeg schoon met een stukje keukenpapier en verhit wat olijfolie in dezelfde pan.
Voeg de in plakjes gesneden knoflook toe en de paddenstoelen en bak op hoog vuur even bruin. Dit moet je mogelijk even in etappes doen, want bij paddenstoelen is de regel: op hoog vuur en niet te veel in één pan (anders gaan ze koken in plaats van bakken).
Hak de helft van de paddenstoelen grof en roer ze door de risotto. Bewaar de andere helft ter garnering.
Zodra de risottorijst gaar is, zet je het vuur uit. Leg een grote klont boter op de risotto, doe een deksel op de pan en laat 10 minuten staan. Roer daarna goed door, proef en breng op smaak met zout en peper.
Stamp de pinda’s in een vijzel tot fijn kruim.
Serveer de vegan risotto met de achtergehouden paddenstoelen. Bestrooi rijkelijk met de edelgist en het pindakruim.
Pizza-alert! De beste vegan pizza van Amsterdam eet je bij Mastino