Vegan Vrijdag: Italiaanse pasta met bonen en groenten (uit de oven)
Pasta wordt vaak gezien als cheat maaltijd. Gelukkig zijn wij er om te zeggen dat 1) cheat maaltijden niet bestaan (het draait immers allemaal om een goede balans!) en 2) er ook héél wat voedzame pastarecepten zijn waar je lichaam blij van wordt. Kijk maar naar deze vegan pasta met bonen, groenten en salie van ons culinaire zusje Culy boordevol ingrediënten die goed voor je zijn.
Dat de oven bijna al het werk doet bij deze vegan pasta, is trouwens handig meegenomen. In tussentijd kun je lekker de tijd maken voor een fijne meditatie of voor een ander self-care ritueel.
Tip: let er wel op dat je gedroogde bonen even een nachtje van tevoren in de week moet zetten.
Nederland is een dromerig, natuurlijk en vegan skincare-merk rijker en wij zijn fan
Benodigdheden voor 4 personen
- 225 gram gedroogde bonen, bijvoorbeeld cannelinibonen
- 225 gram vegan kleine, korte pasta (mini conchiglie of mini penne of evt. kleine macaroni)
- 1,5 liter water
- 80 ml olijfolie
- 5 tenen knoflook, gepeld en licht geplet
- 7 blaadjes salie
- 1 citroen
- 1/2 theelepel gedroogde chilivlokken
- 1 winterpeen, in kleine blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
- 1 theelepel zout + extra
Vegan pasta met bonen en groenten
Begin een nachtje van tevoren door de bonen in een grote kom met water te laten weken.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Giet de bonen af en doe ze in een pan met deksel die in de oven kan. Voeg het water toe, de tenen knoflook, olijfolie, de salie en de chilivlokken. Breng aan de kook en haal ze dan van het vuur af.
Halveer de citroen en laat de twee helften ongeveer 3 minuten bakken in een koekenpan, tot de snijkant bruin en gekarameliseerd is. Doe ze bij de bonen in de pan.
Leg de deksel op de pan maar laat een klein kiertje open. Zet de pan in de oven en laat de bonen daarin 2 uur lang garen. Check af en toe even of je ze zachtjes ziet sudderen, dan gaat het goed.
Voeg na 90 minuten het zout toe aan de bonen.
Kook de pasta ongeveer 15 minuten voordat de bonen klaar zijn gaar in ruim gezouten water. Voeg er ook de blokjes wortel en bleekselderij aan toe. Giet ze af en meng ze daarna door de bonen en het kookvocht.
Breng de vegan pasta op smaak met zout en peper en vis de citroenhelften eruit.
https://www.bedrock.nl/vegan-snoepjes/