Vegan Vrijdag: noodles met oesterzwammen
Het blijft één van onze favoriete vleesvervangers: oesterzwammen. Qua structuur zijn ze heel vlezig, qua smaak zijn ze één grote umamibom. Van die eigenschappen maakt ons culinaire zusje Culy handig gebruik om er geweldige vegan noodles mee te maken. Dit gerecht is er typisch eentje waar iedereen blij van wordt, of je nou vega(n) eet of niet.
En met deze vegan noodles met oesterzwammen heb je meteen het ideale recept voor Veganuary te pakken. Da’s handig als je zelf deelneemt aan de challenge, maar ook gewoon voor momenten later in het jaar.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gram dikke vegan noodles
- 400 gram oesterzwammen
- 3 eetlepels maizena
- 1 theelepel five-spice
- 1 flinke eetlepel tahin
- 60 ml hoisin
- 60 ml miso
- 60 ml zwarte azijn
- 2 eetlepels donkere sojasaus
- 3/4 eetlepel suiker
- Handje koriander
- 4 theelepels sesamzaadjes
Vegan noodles met oesterzwammen
Scheur de oesterzwammen in reepjes. Doe ze in een mengkom en voeg de maizena en de five-spice toe. Roer goed.
Verhit een scheut plantaardige olie in een wok op medium vuur en bak de paddenstoelen knapperig en goudbruin. Zet apart.
Maak de saus door de tahin, hoisin, miso, zwarte azijn, sojasaus en suiker te mengen in een pan, roer goed met een garde en houd op laag vuur warm.
Kook de noodles volgens de verpakking en spoel af onder koud water. Bewaar een kopje van het kookvocht. Voeg de noodles toe aan de pan met de saus en schep alles door elkaar. Is het geheel wat te droog, voeg dan extra kookvocht toe en blijf roeren.
Voeg er ten slotte de oesterzwammen aan toe en roer door elkaar. Schep de vegan noodles op borden en maak af met de koriander en de sesamzaadjes.
Vegan koekjes bakken? Met deze héérlijke 6 recepten proef je geen verschil