6 vegan kookideeën waar je nog niet aan had gedacht
Ben jij net op de vegan tour en op zoek naar kookideeën die iets verder rijken dan wortels met humus of kauwen op een stengel bleekselderij? Wij zetten 6 vegan kookideeën voor je op een rij.
Want vegan eten kan net zo lekker en spannend zijn als gerechten met vlees en zuivel.
Vegan kookinspiratie
Tip: sla dit artikel op en kom later nog eens terug als je op zoek bent naar vegan kookinspiratie.
Chili sin carne
Oeh la la, bonen zijn altijd een goed idee. Helemaal als je vegan bent. Peulvruchten zitten namelijk bomvol eiwitten en ijzer. Handig als je hebt besloten om dierlijke producen uit je leven te schrappen. Chili sin carne is daarom een van onze favo dishes. Je kan er een vleesvervanger doorheen doen of ‘m natuurlijk helemaal sin carne maken.
Vegan kapsalon
Het is een bekende caloriebom met patat en veel vlees. Maar wist je dat de kapsalon ook op een vegan manier te maken is? En dat kan je lekker zelf thuis doen. Koop een zak verse Franse frietjes (of de zoete aardappel variant) en gebruik een vleesvervanger.
Geen fan daarvan? Je kan ook zelf een oesterzwammen shoarma maken. En die heerlijke gesmolten kaas? Ook daarvoor kan je een vegan variant vinden. Top ‘m af met wat mayo (natuurlijk de plantaardige versie) en smullen maar.
Taco’s met kikkererwten en avocado-saus
Makkelijker kunnen we het niet maken, maar wel… lekkerder. Kikkererwten zijn niet alleen om te smullen maar ook nog eens mega gezond. Wist je dat ze bomvol magnesium en calcium zitten? Ook zijn ze caloriearm, maar tegelijkertijd mega verzadigend door het grote aantal vezels.
Wat je nodig hebt voor dit recept:
- 310 gram kikker erwten
- 3 tenen knoflook
- 1 avocado
- taco’s
- 1 tomaat
Rooster de kikkererwten in de oven samen met 2 tenen knoflook (plakjes), peper en zout voor zo’n 25 minuten op 200 graden. Snijd de avocado, tomaat en overige knoflook fijn voor de avocadosalsa. Bereid de taco’s zoals op de verpakking staat. Vul de taco’s met de kikkererwten en top af met de avocado-saus.
Vegan kip kerrie
Loopt het water je ook al in de mond? Die good old kip kerrie salade kan je ook gewoon vegan maken. Vervang de crème fraiche door kokosmelk en de kip voor plantaardige kipstukjes. Geloof ons, je proeft het verschil niet.
Pasta al fungi
Wij beloven dat pasta al funghi net zo lekker (of misschien nog wel beter!) is dan een ordinary Carbonara. Het enige wat je nodig hebt, is verse pasta, paddenstoelen en kastanje champignons. Hoe je de pasta alsnog lekker romig krijgt? Door de room te vervangen door kookroom op bijvoorbeeld rijst-basis en een vegan bouillonblokje te gebruiken.
Vegan pannenkoeken
Dat je voor pannenkoeken melk en eieren nodig hebt, is een fabeltje. De lekkerste en meest fluffy pannenkoeken maak je met alleen tarwebloem en vegan melk. Mix 100 gram tarwebloem, 200 ml amandelmelk, 1 eetlepel bakpoeder, 2 eetlepels olie en een snufje kaneel voor het beslag. Verhit een koekenpan zonder boter of olie en bak de pannenkoeken goudbruin. Top ze af met fruit zoals aardbeien, banaan of blauwe bessen. Een scheutje maple syrup is ook een aanrader.
https://www.bedrock.nl/vegan-recepten-comfortfood/