Vegan Vrijdag: heldere paddenstoelensoep met tofu en bosui
Er zijn nog zekerheden in het leven en dat mensen in januari massaal verlangen naar gezonde (soep)recepten is er één van. Met deze heldere paddenstoelensoep met tofu en bosui komen we die mensen graag tegemoet. Echt zo’n kommetje waar je na ‘t eten ervan zult glimmen van geluk.
Een gemixte paddenstoelensoep hadden we al (ook heel lekker!), maar ‘n heldere paddenstoelensoep? Die hadden we nog niet. Tot nu dus. En wees maar zeker dat dit soepje ook bij de redactie nog geregeld op tafel zal komen.
Heldere paddenstoelensoep met tofu en bosui
Ingrediënten
Voor 2 personen
- Plantaardige olie
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- Zout & peper
- 250 gram shiitake
- 3 stengels bosui, in ringetjes
- Flinke scheut sojasaus
- 1/2 eetlepel mirin
- 100 gram vaste (of silken) tofu
- 2 theelepels crispy chili olie
Verhit een flinke scheut plantaardige op medium vuur. Voeg de paddenstoelen toe aan de pan en kruid af met zout en peper. Bak tot ze een mooi bruin kleurtje hebben. Dit is een belangrijke stap en zorgt voor veel smaak. Voeg daarna de plakjes knoflook toe en roer nog even mee.
Voeg de helft van de bosuitjes toe en bak nog 1 à 2 minuten mee. Daarna voeg je het water, de mirin en de sojasaus toe. Roer goed en proef. Voeg naar smaak nog meer sojasaus en/of mirin toe.
Laat de soep 5 à 10 minuten pruttelen.
Laat de tofu uitlekken en snijd in dobbelsteentjes. Voeg toe aan de soep. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat nog 5 minuten staan.
Schep de heldere paddenstoelensoep in kommen en maak af met de toppings.