Vega Vrijdag: kruidige (vegan) falafel van jackfruit
Wij ontdekten onlangs een hemels recept en delen het graag met je! Het was falafel (dat ken je waarschijnlijk wel), maar dan niet zoals je ‘m gewend bent. Hij was kruidig, gemarineerd én gemaakt van jackfruit. Dus voor iedereen die – net als ik – allergisch is voor kikkererwten of gewoon wat anders wilt proberen: deze falafel is wél aan jou besteed! En laat de ietwat lange ingrediëntenlijst je niet ontmoedigen, want hij is ‘t meer dan waard!
We aten het geweldige gerecht tijdens de lancering van het Jackfruit kookboek van Jessica Lek. Een kookboek dat barst van de recepten die je kan maken met jackfruit.
Jack-wattes?
Lees jij jackfruit en denk je ‘wat?!‘? Even een kleine uitleg. Jackfruit (nangka) is een gele vrucht die oorspronkelijk uit India komt. Het lijkt een beetje op de durian, maar de jackfruit heeft een bobbelige schil (en de durian een stekelige).
Het smaakt zoet en fruitig en wordt in de keuken tegenwoordig vaak als vleesvervanger gebruikt. Dit komt omdat jackfruit makkelijk smaken kan opnemen. Als je ‘m in een marinade legt, heb je de combinatie textuur + marinade = vegan pulled pork.
Veel mensen kennen het ingrediënt uit de term ‘pulled jackfruit’, maar je kan er zoveel meer mee dan dat! En dat vond Jessica Lek ook. Deze overheerlijk falafel is daar één van de levende bewijzen van.
Ingrediënten voor 4-6 personen
Baharat-marinade
- 2 eetlepels zwarte peperkorrels
- 2 eetlepels komijnzaad
- 1 eetlepel korianderzaad
- ½ eetlepel kruidnagels
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel versgeraspte nootmuskaat
- 1 kardemompeul, alleen de zwarte zaadjes
- 3 theelepels paprikapoeder
Falafelmix
- 200 gram gedroogde bonen (kikkererwten, tuinbonen, witte bonen), 1 nacht geweekt in koud water
- 150 gram jonge jackfruit, afgespoeld en uitgelekt
- 50 gram tuinerwtjes, ontdooid
- 1 kleine ui, grofgesneden
- 3 teentjes knoflook, geraspt
- 3 centimeter gemberwortel, geschild en geraspt
- 1 theelepel limoensap
- 15 gram dille, grofgesneden
- 15 gram bladpeterselie
- 15 gram koriander, grofgesneden
- ½ theelepel bakpoeder
- Zout
Verder nodig
- Kruidige kerrie-knoflooksaus, harissa-yoghurt, komkommerplakjes en ingelegde rodekool, om erbij te serveren (optioneel)
Zo maak je de falafel van jackfruit
Maak de baharat-marinade door alle specerijen, behalve het paprikapoeder, fijn te malen in een vijzel. Voeg paprikapoeder toe en meng goed.
Spoel de bonen af onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Maal de jackfruit, tuinerwtjes en ¾ van de bonen glad in een keukenmachine.
Voeg er de baharat, ui, knoflook, gember en limoensap aan toe en draai tot alles goed gemengd is. Doe er de rest van de bonen en de helft van de verse groene kruifden bij en maal nogmaals kort; het mengsel mag best grof blijven.
Doe het bonen-jackfruitmengsel over in een afsluitbare kom en kneed er het bakpoeder en de overige kruiden door. Voeg eventueel zout naar smaak toe.
Lees ook: De vleesvervanger jackfruit: héérlijk, maar is ‘t wel zo gezond als we denken?
Dek af met plasticfolie op het mengsel en plaats de deksel op de kom. Laat een paar uur (of een nacht) in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Rol kleine balletjes (iets groter dan een walnoot) van het bonen-jackfruitmengsel. Leg ze op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en druk ze iets plat.
Bestrijk ze met olijfolie en rooster ze in de voorverwarmde oven in 20 tot 25 minuten knapperig en goudbruin. Keer ze halverwege de baktijd.
Lekker met kruidige kerrie-knoflooksaus, harissa-yoghurt of komkommerplakjes en ingelegde rodekool.
Jackfruit van Jessica Lek is nú in de (digitale) boekhandel te koop voor €14,95
Meer vegetarische recepten?
- Pindasoep met zoete aardappel en citroengras
- Taco’s met pulled jackfruit en chipotle
- Romige polenta met paddenstoelen en tijm