Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 23 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Yummy! Dit zijn de 6 lekkerste vegan desserts

Iedereen weet: een dinertje is niet compleet zonder een lekker dessert. Voor vegans kan dit soms een nogal een uitdaging zijn. Veel bekende toetjes zijn namelijk gemaakt met dierlijke producten. Een crème brûlée, panna cotta en dame blanche om er een paar te noemen. Toch bestaan er voor vegans ook genoeg héérlijke alternatieven.

Dit zijn de 6 lekkerste vegan desserts.

Vegan desserts

Als veganist ben je goed bezig voor het klimaat, dierenwelzijn en je eigen gezondheid. Bij het maken van gerechten moet je nu eenmaal iets creatiever zijn, omdat je minder ingrediënten tot je beschikking hebt. Laat je daarom inspireren door deze 6 vegan desserts. Lekker èn origineel!

Bron: Culy

1. Raw cacao-taart met dadels & walnoten

Dit vegan chocoladetaartje is verassend gezond en bestaat zelfs uit superfoods. Ook is die vrij van geraffineerde suiker, bloem, boter, lactose en gluten. Tip: deze treat is behoorlijk vullend, dus snijd hem niet in al te grote punten!

Voor de taart:

  • 300 gram walnoten
  • 75 gram rauwe cacao
  • Snufje e theelepel zout
  • 150 gram gedroogd fruit (bijvoorbeeld rozijnen of abrikozen)
  • 15 gedroogde dadels, ontpit
  • 90 gram ahornsiroop
  • 2 eetlepels vloeibare kokosolie om de vorm in te vetten

Een recept voor healthy vegan snickers (binnen 10 minuten klaar!)

De frosting:

  • 8 gedroogde dadels, ontpit
  • 1,5 avocado
  • 40 gram rauwe cacao
  • 60 gram ahornsiroop
  • 30 gram vloeibare kokosolie
  • 45 gram walnoten in stukjes (om te decoreren)

De cranberrysaus:

  • 300 gram verse cranberries
  • 2 sinaasappels (het sap en de geraspte schil)
  • 100 gram (kokosbloesem)suiker

> Bereiding: raw cacao-taart met dadels & walnoten

Abbot Kinney's
Bron: Abbot Kinney’s

2. Frozen yoghurtreep

Deze vegan frozen yoghurtreep met kokosyoghurt zit barstensvol vitamines. En het dessert ziet er ook nog eens spectaculair uit. Nog een voordeel: je hebt geen oven nodig, alleen een vriezer.

Ingrediënten voor twee repen:

  • 1 eetlepel chiazaad
  • 40 gram rauwe amandelen
  • 40 gram rauwe walnoten
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 1,5 eetlepel havermout
  • 400 ml kokosyoghurt (bijv. Coco Greek Style van Abbot Kinney’s)
  • 1⁄4 theelepel kaneel
  • 1⁄2 eetlepel lijnzaad
  • Snufje zeezout

Om het af te maken:

  • 5 frambozen, gehalveerd
  • 2 aardbeien, dun gesneden
  • Handje zwarte bessen
  • 1⁄4 banaan, dun gesneden

> Bereiding: frozen yoghurtreep

Tropische trifle met mango
Bron: Culy

3. Tropische trifle met mango en passievrucht

Een vrolijk en tropisch toetje. Deze trifle bevat veel fruit, waardoor die niet zo machtig is als veel andere desserts. Duurzame tip: gebruik seizoensfruit!

Ingrediënten voor twee personen:

  • 200 ml kokosmelk
  • 1,5 eetlepel chiazaad
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • Snufje zout
  • 1 rijpe mango, in blokjes
  • 1 banaan, in plakjes
  • 1 passievrucht
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel bruine rum
  • 4 stuks van je favoriete koekjes

> Bereiding: tropische trifle met mango en passievrucht

Vegan brownies / sojasausbrownies
Bron: Vegan JapanEasy

4. Sojasausbrownies met butterscotch

Ja je leest het goed: in deze brownies zit sojasaus. De volle en donkere smaak van sojasaus past namelijk erg goed bij chocolade en butterscotch. Het gerecht komt uit het nieuwe boek Vegan JapanEasy van Tim Anderson. Hierin laat hij zien dat ook in de Japanse koken heerlijk veganistisch gekookt kan worden.

Ingrediënten voor 12 brownies

  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram vegan boter
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels soja-, amandel- of haverdrink
  • 200 gram vegan boter
  • 300 gram pure chocolade (60-80%), in stukjes
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 80 gram fijne suiker
  • 4 eetlepels gemalen lijnzaad gemengd met 180 ml water of soja-, amandel- of haverdrink, of ei-vervanger voor 4 eieren, klaargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • 100 gram tarwebloem
  • 30 gram cacao
  • ¼ theelepel zout
  • Poedersuiker, ter garnering (optioneel)

> Bereiding: sojasausbrownies met butterscotch

Baileys
Bron: Culy

5. Baileys ijsjes met fruit

Geen tijd (of zin) om lang in de keuken te staan? Deze Baileys ijsjes maak je in een handomdraai. De romige smaak van de Baileys Almande is een heerlijke combinatie met het frisse fruit.

Ingrediënten voor twee ijsjes:

  • 50 ml Baileys Almande
  • 50 ml vanille sojayoghurt
  • 40 gram vers fruit (mix van aardbeien, blauwe bessen en mango)
  • ½ limoen
  • IJsvormpjes
  • Eventueel gedroogde eetbare bloemen

> Bereiding: Baileys ijsjes met fruit

Vegan Panna Cotta

6. Vegan panna cotta

Deze vegan panna cotta is goddelijk én erg makkelijk te maken. De pinda’s en karamel maken hem af. Om de panna cotta op te laten stijven wordt agar agar gebruikt, het plantaardige alternatief voor gelatine.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen

  • 5 dl kokosmelk
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 2 eetlepels vanille-suiker
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel agar agar
  • Mespuntje zeezout
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 4 eetlepels ahornsiroop
  • 8 eetlepels havermelk (of een ander plantaardig alternatief)
  • Mespuntje zeezout
  • Heel klein beetje citroensap
  • Handje gehakte pinda’s, kort geroosterd in een pan
  • 4 ramekins
  • Kokosolie

> Bereiding: vegan panna cotta

Smullen maar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️