Vega Vrijdag: vegan chocolate chip cookies
De tijd waarin vegan bakken een kwestie was van úren zoeken naar geheimzinnige ingrediënten, is gelukkig al lang voorbij. Inmiddels zijn er steeds meer vegan bakrecepten die gewoon makkelijk en toegankelijk zijn. Met herkenbare ingrediënten en zonder gedoe. Neem nou deze vegan chocolate chip cookies van zusje Culy. Het enige wat je hier doet is boter vervangen door olijfolie.
En het resultaat? Dat zijn superlekkere, chewy vegan chocolate chip cookies. Onze tip: maak een lading en deel ze uit aan iedereen die wel een oppepper kan gebruiken. Want random acts of kindness kunnen er niet genoeg zijn!
Benodigdheden voor ongeveer 20 koekjes
- 260 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 3/4 eetlepel baking soda
- 1/2 theelepel gemalen instant koffie
- 1/2 theelepel zout
- 180 ml olijfolie
- 150 gram kristalsuiker
- 150 gram lichtbruine suiker
- 50 ml water
- 1 eetlepel vanille-extract
- 240 gram donkere chocolade, in stukjes gehakt
- 100 gram noten (bijv. een mix van walnoten en amandel)
- Grof zeezout (bijv. Maldon)
Zo maak je de vegan chocolate chip cookies
Neem er een grote mengkom bij en mix de bloem met het bakpoeder, baking soda, koffiepoeder en zout. Zet apart.
Meng in een andere mengkom de olijfolie met de twee soorten suiker en het water tot een gladde massa ontstaat. Roer er ook het vanille-extract door.
Voeg nu de droge ingrediënten bij de natte en roer opnieuw tot een gladde massa. Voeg de stukjes chocolade en de noten toe en roer opnieuw. Dek de mengkom af met plasticfolie en laat 24 afkoelen in de koelkast. Deze stap is cruciaal voor een betere textuur én smaak.
Ben je klaar om te bakken? Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bedek twee bakplaten met bakpapier.
Gebruik een ijsschep om gelijkmatige balletjes van het deeg te maken en spreid ze uit over de bakplaten (afhankelijk van de grootte van je oven zul je in meerdere batches moeten bakken). Zorg dat de koekjes voldoende ruimte hebben om zich uit te spreiden.
Bak 11 à 12 minuten in de warme oven. Haal uit de oven en besprenkel onmiddellijk met het zeezout. Laat de koekjes 15 minuten afkoelen alvorens je ze van de bakplaat haalt, dit geeft de vegan chocolate chip cookies de tijd om uit te harden.
Goed nieuws: de prijskloof tussen vlees en vleesvervangers krimpt