Wat eet je op je brood als vegan? 18 x vegan inspiratie voor plantaardig beleg
We love food! Voeding is niet alleen onze benzine om de hele dag op te kunnen teren, het is ook dé manier om ons humeur te bepalen, maar ook onze darmgezondheid, huid en energiebalans. En voeding is ook de manier om je ecologische voetafdruk flink mee te beïnvloeden. Hoog tijd voor een flinke dosis inspiratie aan vegan broodbeleg!
In Nederland zijn we immers gek op brood. Er is geen land waarin we zoveel sneetjes brood eten voor ontbijt, lunch én tussendoortjes als in ons kikkerlandje.
Nu lang en breed bekend is dat een plantaardig dieet ontzettend veel gezondheidsvoordelen kent, dierenleed bespaart en een enorme positieve impact heeft op het indammen van klimaatverandering, eten we steeds vaker deels vegetarisch en veganistisch.
Wie zegt dat je op smaak inlevert als je geen dierlijke producten (meer) eet? Niemand meer na het lezen van deze tips met overheerlijk en kleurrijk vegan broodbeleg!
Inspiratie voor vegan broodbeleg
Van hartig tot zoet: als flexi(vegan) is er eindeloos veel lekkers om je boterham mee te beleggen. Het fijne? Vaak is het plantaardige beleg een stuk gezonder en kleurrijker dan die ouderwetse plak kaas of smeerworst. Lees maar even mee in de categorieën hartig, zoet en warm:
Hartig vegan broodbeleg
In de categorie hartig vegan broodbeleg kun je denken aan:
1. Hummus
De all time favorite van menigeen: de kikkererwten spread hummus kun je tegenwoordig in alle smaken kopen in de lokale supermarkt en bovendien kun je het ontzettend lekker zelf maken met dit recept.
2. Erwten- en muntdip
We zijn gek op de huisgemaakte erwten- en muntdip met een beetje citroen, olijfolie en peper en zout. De verfrissende dip is lekker op een cracker of sneetje brood.
3. Muhammara
Deze groentedip wordt gemaakt van gegrilde paprika met walnoten en granaatappel. Je kunt de paprika zelf roosteren op open vuur of ‘m kant-en-klaar kopen in de supermarkt.
4. Baba ganoush
In het zelfde straatje kan ook de auberginedip baba ganoush niet ontbreken in het rijtje van plantaardig broodbeleg. De gerookte auberginedip is héérlijk en bovendien gemakkelijk zelf te maken.
5. Spinaziedip
Met het grootste gemak maak je binnen een handomdraai een lekkere en gezonde spinaziedip met pijnboompitten, olijfolie, peper en zout.
6. Pompoenspread
Hetzelfde geldt voor een dip gemaakt pompoen: even koken en vervolgens mixen in je blender met wat kruiden (eventueel wat hete peper) en olijfolie. Et voilà, een héérlijke vegan dip voor op je brood. Je kunt ook een biovariant kopen in de supermarkt.
7. Avocadospread
Een avocado kun je in plakjes op je brood smeren tot het een zachte substantie is of je kun de avocado eerst in een bakje doen met wat olijfolie en kruiden en met een vork prakken tot een heus dip. Yummy!
8. Vegan smeersalades
Van de klassieke smeersalades als kip-kerrie, eiersalade of tonijnsalade kun je thuis vrij simpel een plantaardige versie maken. Gelukkig vind je inmiddels ook een vegan variant in de supermarkt, net zoals een vegan komkommer-venkel salade.
9. Tahini
Niets is zo lekker als écht goede tahini. Je brengt de dip van sesamzaadjes op smaak met wat olijfolie, zout en citroen en eventueel wat water om ‘m wat te verdunnen. Je mixt het goed door elkaar en je hebt een heerlijke basis voor vegan broodbeleg. Je kunt het vervolgens versieren met avocado, zaadjes, kiemgroenten en granaatappelpitjes.
10. Vegan kaas
De supermarktschappen zijn tegenwoordig een heus walhalla voor (flexi)vegans. Je vindt er niet alleen een heel scala aan plantaardige dips en vleesvervangers, maar ook allerlei verschillende vegan kazen. Lekker voor op je tosti of sneetje brood. Van vegan feta tot vegan plakjes jonge kaas en creamcheese.
11. Vegan vleeswaren
Zelfs van vleeswaren voor op je brood zijn er plantaardige varianten in de grote supermarkten. Denk aan plantaardige boterhamworst tot filet American. Bij winkels als de Vegetarische Slager vind je nog véél meer soorten vega(n) vleeswaren en broodbeleg. Houd je van de textuur en smaak van vlees? Dan zijn deze vleesvervangers voor op brood een ware aanrader.
12. Pesto
Pesto wordt doorgaans niet gezien als het typische broodbeleg, maar kan juist heerlijk zijn op een bammetje in combinatie met een verse tomaat en wat avocado bijvoorbeeld.
Let wel: de klassieke pesto wordt gemaakt met Parmezaanse kaas, dus koop óf een vegan variant óf maak ‘m zelf zonder kaas.
Zoet vegan broodbeleg
13. Notenboter
De klassieker onder het zoete vegan broodbeleg is misschien toch wel pindakaas. Je kunt ook kiezen voor amandelpasta of andere notenboters. Heerlijk én voedzaam. Wil je ‘m oppimpen? Beleg je brood dan met plakjes banaan, kanaal, grof zeezout en een beetje agavesiroop.
14. Chocoladepasta
Heerlijk plantaardig broodbeleg is chocoladepasta gemaakt van pure chocolade. Let wel op de ingrediëntenlijst of ‘ie ook écht vegan is.
15. Jam
Ouderwetse jam is ideaal vegan broodbeleg als je zoete trek hebt. Bovendien kun je jam makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld van aardbeien, perziken of frambozen.
Warm vegan broodbeleg
16. ‘Roerei’ van tofu
Wist je dat je tofu ook kan kunt bereiden als een vegan roerei? Mix de geprakte tofu met kruiden naar smaak, verwarm het op in de pan en besprenkel je brood ermee in combinatie met een lekkere vegan spread.
17. Gegrilde groenten
Zin in een flink ontbijt of een vegan brunch? Dan zijn gegrilde groenten op brood altijd een goed idee. Denk aan gegrilde paprika, paddenstoelen en spinazie met een plantaardige spread bijvoorbeeld.
18. Geroosterde zoete aardappel en vegan feta
Zoete aardappel is heerlijk als deze geroosterd wordt met wat vegan feta en spinazie op brood.
Zo zie je maar weer: je kunt zo creatief met vegan broodbeleg gaan als je zelf wilt. De ideeën zijn eindeloos!
5 x de nieuwste vegan kookboeken die niet in je keukenkastje mogen ontbreken