Vegan Vrijdag: bloemkoolsoep met een Aziatische tintje
Wij zijn van mening dat een gezonde soep de beste remedie is tegen dagen waarop het leven een opgave lijkt. Je warmt er van op, je krijgt een instant vitamineboost en het is ook nog eens een heel makkelijke vega(n) lunch. Deze Aziatisch getinte vegan bloemkoolsoep (van zusje Culy) is daar het perfecte voorbeeld van.
Misschien doe je deze maand wel mee aan Veganuary, of misschien ben je al langer vegan, of misschien was het wel je goede voornemen om vaker plantaardig te eten. Hoe dan ook, deze vegan bloemkoolsoep komt sowieso van pas in je (veganistische) kookrepertoire.
Ook handig: De lekkerste vegan snacks (voor Veganuary)
Ook lekker: Vegan Vrijdag: winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel
Benodigdheden voor 2 à 3 personen
- 1 bloemkool, zonder bladeren en in roosjes
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma
- Scheut sesamolie
- 1 duim gember, geschild en in stukjes
- 1 grote witte ui, geschild en in stukjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 liter groentebouillon
- 4 dl kokosmelk
- 1 stengel citroengras, geknoopt
- 2 eetlepels sojasaus
- Rasp van 1 limoen
Zo maak je de bloemkoolsoep
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de bloemkoolroosjes over een bakplaat en voeg er een scheut sesamolie, het kerriepoeder en de kurkuma aan toe. Schep door elkaar en rooster 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwarm tegen het einde van de 15 minuten een scheutje sesamolie in een grote pan op het vuur en bak de ui, knoflook en gember tot ze heel lichtbruin kleuren. Schep nu 3/4 van de geroosterde bloemkool bij de pan en roer door elkaar. Voeg er de groentebouillon en de citroengrasstengel aan toe en laat inkoken.
Ook lekker: Vega Vrijdag: ramen met miso, pompoen en tofu
Vis na 15 minuten het citroengras eruit en mix de soep tot een gladde massa. Roer er vervolgens de sojasaus, de limoenrasp en de kokosmelk door en proef. Voeg eventueel wat extra sojasaus toe.
Schenk de bloemkoolsoep in kommen en verdeel er de resterende gegrilde bloemkool over. Werk af met sesamzaadjes, een kneepje Sriracha en verse koriander. Serveer met een partje limoen.
Meer vegan inspiratie?
- Vegan Vrijdag: winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel
- Vegan granola-ontbijttaart met tropisch fruit en plantaardige flat white
- Vegan Vrijdag: Indiase tomaten-kokossoep voor op koude dagen