Vegan Vrijdag: vegan bibimbap (die heerlijke Koreaanse rijstbowl)
Bibimbap is die heerlijke Koreaanse rijstbowl die naast een heleboel groenten ook meestal vlees en een eitje bevat. Dit recept van zusje Culy is echter 100 procent plantaardig. Het vlees wordt vervangen door vegan gehakt, en het eitje maakt plaats voor kimchi en edamame. En de smaak van deze vegan bibimbap? Die is minstens even lekker als het originele recept, let maar eens op.
En daarmee past deze vegan bibimbap perféct binnen het concept ‘eat the rainbow‘. Daarmee geven voedingswetenschappers aan dat het belangrijk is om véél verschillende soorten groenten en fruit te eten, in alle denkbare kleuren en vormen. Missie volbracht!
Goed nieuws voor de borrelaars: er bestaat nu een vegan borrelworst
Ingrediënten voor 2 personen:
- 100 gram spinazie
- 150 gram oesterzwammen
- 2 eetlepels kimchi
- 2 eetlepels edamame
- 200 gram rijst
- Handje sesamzaadjes
- 1 bosui, in dunne ringetjes
- Sesamolie
- Zonnebloemolie
- Scheutje sojasaus
Voor het vlees:
- 150 vegan gehakt (bijv. Beyond Mince)
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel gochujang
- Zwarte peper
Voor de ingelegde komkommer:
- 1/2 komkommer, in dunne plakjes
- 3 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
Voor de ingelegde wortel:
- 1/2 winterpeen, geraspt of in dunne plakjes
- 3 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
Voor de ingelegde radijs:
- 1/2 bosje radijs, in dunne plakjes
- 3 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
Verder nog lekker erbij:
- Koreaanse chilisaus (gochujang) of zoete chilisaus
Een maand vegan eten: we delen een paar heerlijke gerechten die je helpen
Zo maak je de vegan bibimbap
Kook de rijst. Bestrooi het vegan gehakt met de zwarte peper, meng met de sojasaus en de gochujang en laat marineren.
Maak dan de ingelegde groenten. Zet drie aparte bakjes met deksel klaar en verdeel de radijsjes, komkommer en wortel over de bakjes. Meng ze elk met de suiker en het zout, doe de deksel op de bakjes en schudden maar. Zet de pickles een tijdje opzij in de koelkast.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en schep ze daarna in een kommetje. Verhit in dezelfde pan een klein beetje sesamolie en bak de shiitake in ongeveer 3 minuten gaar. Doe er een scheutje sojasaus bij en schep daarna uit de pan in een kom. Laat het pannetje even staan (die kan je zo weer gebruiken).
Vul je waterkoker en zet alvast aan.
Let’s start great: tips om aan Veganuary te beginnen (en vol te houden!)
Zet een andere koekenpan op medium vuur. Voeg wat zonnebloemolie toe en bak het vegan gehakt gaar. Haal het uit de pan.
Doe de spinazie in een vergiet of zeef en giet het kokend hete water uit je waterkoker eroverheen. Net zolang tot de spinazie voldoende is geslonken.
Nu kan je de vegan bibimbap gaan opmaken. Schep eerst een laag rijst in de kommen en schep het gehakt in het midden van de kom. Schik alle gerechten rondom het gehakt. Strooi de sesamzaadjes over de spinazie en wat bosui over het gehakt.
Je eet vegan bibimbap door alle ingrediënten in je kom door elkaar te roeren en te mengen met Koreaanse chilisaus (gochujang, te koop in de toko en sommige supermarkten) of eventueel gewone zoete chilisaus.