Vegan Vrijdag: ‘biangbiang noodles’ met spitskool, pinda en pittige olie
In Nederland is de vegetarische keuken dan wel pas tien jaar geleden in zwang geraakt, veel wereldkeukens weten er al eeuwenlang raad mee. Kijk maar naar die extreem vegavriendelijke Indiase keuken, of naar kruidige curry- en noedelgerechten uit Vietnam, Thailand en China. Uit die laatste keuken hebben we onlangs een fijn vega recept ontdekt dankzij ons culinair zusje Culy: vegan biangbiang noodles met spitskool, pinda en chili-olie.
En zo heb je met deze vegan biangbiang noodles meteen een indrukwekkend gerecht dat je letterlijk aan al je vrienden kunt voorschotelen. Want vega(n) of niet, dit lust letterlijk iedereen.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 270 gram platte, brede noodles
- 400 gram gesneden spitskool
- Handje ongezouten pinda’s, fijngestampt in een vijzel
Voor de saus:
- 200 ml arachideolie
- 4 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels Chinese zwarte azijn (of rijstazijn)
- Stukje gember van ongeveer 4 cm, geraspt
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 bosuitjes, in ringetjes
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 3 eetlepels gedroogd chilipoeder
- 1/2 theelepel sichuanpeper (optioneel), gemalen of gestampt in de vijzel
- Snufje zout
Snelle biangbiang noodles
Kook de noodles in een ruime pan met kokend water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng in een kommetje de sojasaus met de azijn. Zet opzij.
Zorg dat alle andere ingrediënten binnen handbereik zijn (zet ze bijvoorbeeld klaar in kommetjes).
Schep de noodles met een keukentang uit het water en verdeel ze over vier kommen. Laat de pan met water op het fornuis staan, maar zet het vuur uit. Blancheer de spitskool 2 minuten in het kookwater van de noodles, giet het af en verdeel het over de kommen met noodles.
Laat ondertussen de arachideolie goed heet worden in een pannetje op hoog vuur, tot ‘ie bijna rookt.
Verdeel de rest van de ingrediënten over de kommen met noodles: eerst de sojasaus met de azijn, daarna de geraspte gember, knoflook, bosuitjes, komijn, chili-poeder en het zout.
Haal de hete olie van het vuur en giet het voorzichtig en uiterst langzaam over de kommen met noodles. Roer door met je eetstokjes, bestrooi met de fijngestampte pinda’s en serveer de biangbiang noodles als ze nog loeiheet zijn.