Vegan Vrijdag: yakitori paddenstoelenspiesjes voor op de barbecue
Klassieke vleesspiesjes een vegan twist geven? Dat kan heel makkelijk met behulp van paddenstoelen. Want geef je die een makkelijke lak van yakitorisaus, dan ontstaan er vegan barbecuespiesjes om duimen en vingers bij af te likken.
En dit recept (van zusje Culy) bewijst weer maar eens dat vega(n) barbecueën niet saai hoeft te zijn. Sterker nog: wij durven ervoor te wedden dat zelfs de grootste carnivoren deze vegan barbecuespiesjes verslavend lekker zullen vinden.
https://www.bedrock.nl/barbecueen-ongezond/
Benodigdheden voor 6 à 8 spiesjes
- 1 bosui, heel fijn gesneden
- 8 eetlepels mirin
- 4 eetlepels sake
- 8 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel lichtbruine suiker
- 500 gram (konings)oesterzwammen
- Sesamzaadjes
- Plantaardige olie
https://www.bedrock.nl/tips-vega-barbecue/
Vegan barbecuespiesjes met paddenstoelen
Steek je barbecue aan.
Verwarm ondertussen de mirin, sake, sojasaus en bruine suiker in een steelpannetje en laat op laag vuur zachtjes pruttelen tot het is ingekookt, zo’n 12 tot 15 minuten. Haal de lak van het vuur en zet apart. Deze zal door af te koelen nog wat verder indikken.
Rijg de stukjes paddenstoel aan spiesjes en bestrijk lichtjes met olie en fijn zout.
Grill de yakitori gaar op de barbecue (of in een grillpan). Bestrijk om de zoveel tijd aan alle kanten met de lak tot de paddenstoelen gaar en lekker plakkerig zijn geworden.
Serveer de vegan barbecuespiesjes op een serveerschaal en maak af met sesamzaadjes en bosui.