Vegan Vrijdag: Baingan bharta (puree van rokerige aubergines)
Ben je op zoek naar lekkere vega(n) gerechten, dan ben je in de Indiase keuken aan het juiste adres. De Indiase curry’s, stoofpotjes en kleurrijke bijgerechten zijn er zó goed op smaak gebracht, dat je helemaal geen vlees of vis mist. Kijk maar naar deze Baingan bharta (puree van rokerige aubergines), gemaakt door zusje Culy.
De Baingan bharta bestaat bijna uitsluitend uit groenten en gezonde specerijen. En daar worden we blij van, want groenten vormen de hoeksteen van een gezonde levensstijl. Voedingsdeskundige Anne de Meulmeester hamert er bijvoorbeeld op om dagelijks 400 à 500 gram groente te eten.
Dat zit zo: meer groente eten, zorgt voor meer verzadiging waardoor je minder kans hebt op snacken. En de voedingsstoffen die groenten leveren, verbeteren je hormoonbalans en je stofwisseling. Wat super belangrijk is voor meer energie en een gezond gewicht!
Deze puree van rokerige aubergines is alvast een snelle manier om flink veel groenten naar binnen te werken.
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:
- 900 gram aubergine
- 3 tenen knoflook
- 2 eetlepels limoensap
- Stukje gember, geraspt
- 1 rode ui, fijngehakt
- 1 groene of rode chilipeper, fijngehakt
- 500 gram tomaten, in stukjes
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 theelepel mosterdzaad
- Fijngehakte koriander
- Naan, paratha of rijst, voor erbij (check even of ze vegan zijn)
- 3 eetlepels zonnebloemolie + extra
https://www.bedrock.nl/vegan-voorraadkast/
Zo maak je de Baingan bharta
Wrijf de aubergines in met een beetje olie. Maak kleine inkepingen in de aubergines, aan alle kanten. Stop in elke aubergine een teentje knoflook, in één van die inkepingen.
Rooster de aubergines op direct vuur, bijvoorbeeld in de vlam van je gasfornuis of op de barbecue. Dat duurt ongeveer 10 minuten, of tot ze mooi zacht en gaar zijn en imploderen. Het is belangrijk dat ze echt goed gaar zijn.
Doe de geroosterde aubergines in een schaal en dek af met plasticfolie. Laat een beetje afkoelen tot ze handelbaar zijn en pel ze dan. De schil gooi je weg, de knoflooktenen leg je apart.
Prak het vruchtvlees en meng met het limoensap. Zet opzij. Hak de bewaarde knoflooktenen fijn.
Verhit een koekenpan op laag vuur, doe er twee à drie eetlepels olie in en bak de ui in 8 minuten zacht. Voeg de gehakte knoflook, de gember en de gehakte chilipeper toe. Laat een minuutje meebakken en doe dan de kurkuma, gemalen koriander en mosterdzaadjes erbij. Laat weer een minuut bakken en voeg dan de tomaten toe aan de pan. Kruid met een beetje zout en laat 5 minuten zachtjes bakken.
Roer de geprakte aubergine erdoorheen en laat 3 tot 5 minuten mee verwarmen in de pan. Schep de baingan bharta in een schaal, bestrooi met fijngehakte koriander en serveer met het brood of rijst. Ook lekker met een beetje komkommer raita.