Vegan Vrijdag: aardappelsalade met kerstomaat, chili en pompoenpitjes
Deze vegan aardappelsalade met kerstomaatjes, chili en pompoenpitjes is een gezondere variant van de versie met veel mayonaise. Daarbij is het een origineel gerecht om mee te nemen naar een picknick of een etentje met vrienden, en bovendien dus 100 procent plantaardig.
Het recept is afkomstig van zusje Culy, die op hun beurt een recept van Yotam Ottolenghi als uitgangspunt hebben genomen. Zijn recepten zijn trouwens meteen een goede tip voor als je vaker vega(n) wilt koken, hij weet namelijk als geen ander hoe je ten volste gebruik maakt van plantaardige ingrediënten. Kijk maar naar deze vegan aardappelsalade!
Benodigdheden voor 2 à 3 personen
Voor de pompoenzaadjes:
- 100 gram pompoenzaadjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 eetlepels ahornsiroop
https://www.bedrock.nl/vegan-snoepjes/
Voor de salsa:
- 500 gram kerstomaatjes
- 3 rode pepers
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zeste van sinaasappelschil
- 3 eetlepels sinaasappelsap
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 2 eetlepels ahornsiroop
Voor de aardappels:
- 800 gram krieltjes, in stukjes van 2 cm
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels limoensap
- 3 stengels bosui, in dunne ringetjes
- Zout
Vegan aardappelsalade (à la Ottolenghi)
Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Mix alle ingrediënten voor de pompoenzaadjes in een kom en spreid ze uit op de bakplaat. Bak 16 minuten maar open de oven af en toe om de ingrediënten om te roeren.
Draai de oven naar de hoogste grill stand. Doe de tomaten en de chilipepers in een ovenschaal en grill voor 16 minuten. Je wil dat de ingrediënten hier en daar een zwart kleurtje hebben. Laat afkoelen.
Doe de aardappelen in een grote kookpan en bedek met koud water. Breng aan de kook. Voeg een royale hoeveelheid zout toe. Draai het vuur naar medium en laat 8 minuten koken (of tot de aardappelen bijna gaar zijn). Giet en dep de aardappelen af, doe de aardappelen opnieuw in de pan en voeg olijfolie, limoensap en 1/8 theelepel zout toe.
Hak de afgekoelde chilipepers en de tomaten grof, doe ze in een mengkom en voeg de andere ingrediënten voor de salsa toe.
Voeg de salsa toe aan de aardappelen. Spreid alle ingrediënten uit op een schaal en maak af met de bosui, een royale scheut olijfolie, wat grof zeezout en de pompoenpitjes.