Vega Vrijdag: wortelsoep met sinaasappel en snelle pittige olie
Na een lange werkdag kunnen wij op de BEDROCK-redactie intens craven naar gezonde, verwarmende en snelle kost. Deze wortelsoep met sinaasappel en snelle pittige olie van zusje Culy valt onmiskenbaar in die categorie. Dit is echt zo’n handig recept om erbij te nemen op een doordeweekse avond, zonder dat je al teveel moet nadenken.
In plaats van zure room kun je voor deze wortelsoep ook heel goed een lepel (Griekse) yoghurt gebruiken. En crème fraîche mag natuurlijk ook altijd. Ook lekker: wat verkruimelde feta.
Als het maar een klein zuurtje heeft. Zo hoef je echt niet altijd een volledig nieuw pakje van iets open te maken. Wij zijn namelijk van mening dat je met dit soort slimme food swaps heel wat onnodige voedselverspilling kunt tegengaan.
Wil je de wortelsoep vegan maken? Vervang voor een veganistische versie de zure room door plantaardige room of -yoghurt.
In deze gids vind je alle vegan en vegetarische gerechten én restaurants
Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 grote ui, fijngehakt
- 1 sinaasappel
- Snufje chipotlepoeder (optioneel)
- 1 kilo wortels, in stukjes gesneden
- 1,5 liter bouillon
- Olijfolie en/of boter
- Zout & peper
Voor de topping:
- 15 gram verse koriander, de blaadjes en de steeltjes
- 1 verse jalapeño, grof gehakt
- 50 gram pompoenpitten
- 150 ml neutrale olie (bijv. koolzaadolie)
- Zure room
Vaker plantaardig eten? 7 tips om het makkelijker vol te houden
Wortelsoep met sinaasappel en pittige korianderolie
Verhit een flinke plens olijfolie en/of een klont boter in een grote soeppan. Bak de ui op laag vuur tot ‘ie mooi zacht en gekarameliseerd is, ongeveer 10 minuten.
Voeg de wortels toe, de geraspte schil van de sinaasappel en eventueel de chipotle. Laat even kort bakken. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
Laat de wortels ongeveer 20 minuten zachtjes koken, tot je ze met een lepel kunt fijndrukken tegen de wand van de pan.
Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of in een blender en voeg dan het sap van de sinaasappel toe. Breng op smaak met zout en peper.
Hak ondertussen de jalapeño grof (inclusief zaadjes). Doe de bos koriander (met steeltjes) in een keukenmachine (bewaar een klein beetje voor de garnering) samen met de gehakte jalapeño, de olie en een snuf zout. Draai tot een gladde olie en giet ‘m daarna door een zeef. Bewaar in een bakje en zet opzij.
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te poffen. Schep ze uit de pan.
Serveer de wortelsoep met een grote schep zure room en druppel de pittige korianderolie eroverheen. Maak af met de gepofte pompoenpitten.