Vega Vrijdag: winterse aardappelgratin
We love eten volgens de seizoenen! En nu het buiten koud en donker is, zijn hete ovengerechten de oplossing. Deze winterse aardappelgratin mag dan niet voor elke dag zijn, zo af en toe biedt ‘ie precies waar je naar verlangt. Gun het jezelf op dit soort dagen dan ook maar volledig.
Tip van bedenker zusje Culy: bij aardappelgratin is het belangrijk dat je met dunne, gelijkmatige plakjes aardappel werkt; neem hier dan ook de tijd voor en gebruik een scherp koksmes of een mandoline. Weersta daarna de verleiding om de plakjes af te spoelen: het zetmeel is nodig om de gratin een zekere binding te geven – al zal de klassieker altijd een beetje lopend blijven (en dat mag).
Ingrediënten voor 4-6 personen:
- 1 teen knoflook, doorgesneden
- 250 ml volle melk
- 250 ml kookroom
- 150 gram Franse Gruyère, geraspt
- Flinke snuf vers gemalen nootmuskaat
- Blaadjes van 3 takjes tijm (+ extra)
- 1,2 kilo kruimige aardappelen, geschild en in dunne plakjes
- Fijn zout
- Flinke klont boter (+ extra om in te vetten)
Zo maak je de aardappelgratin
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
Neem er een ovenschaal bij en wrijf de ovenschaal in met de knoflook en vet daarna goed in met boter. - Mix de volle melk met de room, de helft van de kaas, nootmuskaat en de blaadjes van een paar takjes tijm tot een romig mengsel (gebruik je blender of staafmixer).
- Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje aardappelschijfjes en bedek met een dun laagje fijn zout. Schenk er een beetje van het roommengsel over, tot de aardappeltjes net onder staan.
- Herhaal dit proces tot de ovenschaal volledig is gevuld. Je wil dus een laag aardappeltjes die nét onderstaat om mee te eindigen.
- Bedek de aardappelgratin met de rest van de kaas en breek een klont boter met je vingers in kleine stukjes. Verdeel ook deze over de gratin.
- Plaats je rooster zo dicht mogelijk bij de hittebron in de oven en bak 1 à 1,5 uur, of tot je mooie kleine bruine belletjes ziet.
- Haal de aardappelgratin uit de oven en maak af met wat extra takjes tijm, dit staat leuk.
De Red je Restjes Route: een culinaire tocht door Amsterdam tijdens de feestdagen