Vega Vrijdag: vega worstenbroodjes met paddenstoelenvulling
Wat is er lekkerder dan vega worstenbroodjes? Vega worstenbroodjes die je helemaal zelf hebt gemaakt, natuurlijk! En dat kan heel makkelijk, met dit recept van zusje Culy. Geen geheimzinnige ingrediënten, gewoon een heerlijke vulling op basis van vegan gehakt en paddenstoelen.
Zelf het deeg maken, even laten rijzen, uitrollen tot deeglapjes, vullen met de paddenstoelenvulling en oprollen tot de juiste vorm… Deze vega worstenbroodjes zijn een behoorlijk mindful klusje. En het is niet alleen de ideale manier om even een pauze te nemen van je smartphone of laptop, je wordt ook nog eens beloond met worstenbroodjes die véél lekkerder zijn dan hun kant- en klare broertje.
Ingrediënten voor 20 vega worstenbroodjes
Voor het deeg:
- 200 ml volle melk (op kamertemperatuur)
- 500 gram patentbloem
- 7 gram gedroogde gist
- 10 gram zout
- 10 gram witte basterdsuiker
- 75 gram boter (op kamertemperatuur)
- 75 gram margarine (op kamertemperatuur)
- 1 ei, geklutst
Voor de vulling
- 500 gram vega(n) gehakt (zoals Beyond Mince)
- 250 gram oesterzwammen, zo fijn mogelijk gehakt
- 2 eieren
- 100 gram panko
- Zout en peper
- Snuf nootmuskaat
Voor de afwerking
- 1 ei, geklutst
Zo maak je de vega worstenbroodjes
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een soepele, elastische bal. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Pak 20 stukjes en maak er bolletjes van. Bebloem daarvoor je handen en rol de stukjes zo snel mogelijk tussen twee handpalmen. Houd qua grootte ongeveer een bitterbal in je achterhoofd. Laat de bolletjes 30 minuten rusten, afgedekt met plasticfolie.
Meng voor de gehaktstaafjes alle ingrediënten in een mengkom en weeg porties van 35 gram af. Maak hier 20 worstjes van.
Vega Vrijdag: plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes
Rol de bolletjes deeg uit tot ovale plakjes. Vouw de gehaktworstjes erin en vorm tot worstenbroodjes. Zorg dat de naad goed dicht zit. Leg ze op twee bakplaten met bakpapier (je kunt er ongeveer 10 kwijt per bakplaat). Bestrijk ze met het losgeklopt ei en de sesamzaadjes. Laat 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 230 graden. Bak ze ongeveer 15 à 18 minuten in de warme oven, of tot ze mooi goudbruin zijn.