Vega Vrijdag: ramen met miso, pompoen en tofu
Ben je nog op zoek naar een goed recept voor vega(n) Japanse ramen? Dat heb je bij deze gevonden. Deze ramen bowl van zusje Culy bevat heel wat gezonde vitaminen (extra handig in de winter!) maar is ook de perfecte remedie tegen de donkere dagen in januari.
Op de eitjes na zijn deze ramen helemaal vegan. Die kun je dus heel makkelijk weglaten als je 100 procent plantaardig eet. Waarom je dat zou doen? Dit is waarom vaker plantaardig eten een heel goed idee is.
> Ook interessant: De eerste vegan supermarkt van Nederland opent in Amsterdam
Ingrediënten voor 2 personen
Voor de topping:
- 200 gram shiitake, in plakjes
- 200 gram tofu, in blokjes of plakjes
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 gekookte eitjes (6,5 minuut)
- 180 gram gekookte boekweitnoedels (of andere noedels)
- Restje geroosterde pompoen (zie intro)
- 150 gram mais
- 2 lente-uitjes, in ringetjes
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel sesamzaadjes
Must read: Dít zijn de 10 lekkerste vegetarische ramen van Amsterdam
Voor de ramenbouillon:
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui, fijngehakt
- 6 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 centimeter gember, fijngehakt
- 2 eetlepels kerrie
- 1 eetlepel gemalen korianderzaad
- 1 eetlepel chili-olie (toko)
- 1,2 liter gekookt water
- 200 gram witte miso
- 3 eetlepels mirin
- 1 eetlepel edelgist
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel bruine suiker
- 400 ml sojamelk
Zo maak je deze vega(n) ramen
Bak de ui in de olie op laag vuur in 10 minuten zacht. Bak dan de knoflook en gember nog een paar minuten mee.
Doe de kerrie, de gemalen koriander en de chili-olie erbij en laat twee minuten meebakken. Blus af met het water.
Roer met een garde de miso, mirin, edelgist, sojasaus en bruine suiker door de soep. Laat 30 minuutjes op zacht vuur pruttelen.
Bak ondertussen de shiitake in een koekenpan op hoog vuur, met een beetje olie. Schep ze uit de pan als ze beginnen te bruinen.
Voeg nog wat olie toe aan de pan en bak de blokjes tofu tot ze bruin zijn. Schep ze uit de pan. Hussel ze samen met de eieren (gepeld) en de twee eetlepels sojasaus in een kom. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de sojamelk toe aan de soep en pureer alles met een staafmixer.
Nu kun je de kommen gaan opmaken. Leg eerst de noodles in de soepkommen. Schep de ramenbouillon erop en garneer met de tofu, shiitake en blokjes pompoen.
Halveer de eieren en leg bovenop elke kom twee halve eitjes. Schep in elke kom wat van de mais, bestrooi met bosui, sesam en het chilipoeder.
Meer vega recepten?
- Vega Vrijdag: snelle paprikasoep met mascarpone en oregano
- Vegan Vrijdag: winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel
- Vega Vrijdag: champignonsoep met gnocchi, spinazie en Parmezaan