Vega Vrijdag: kimchi tosti met kaas en sesam
Wat het probleem ook is, tosti’s zijn altijd de oplossing. En in plaats van een klassieke variant met ham en kaas, gaan wij hier voor een vega tosti met kimchi (van zusje Culy). Dat is niet alleen veel gezonder dan ham, het blijkt ook nog eens minstens even lekker.
Kimchi ken je natuurlijk als dat funky Koreaanse bijgerecht dat bestaat uit gefermenteerde stukjes kool en chilipasta. Gefermenteerde producten zijn trouwens super gezond: gefermenteerde voeding is niet alleen rijk aan vitaminen, het is ook makkelijker te verteren.
Wij gebruiken kimchi dan ook graag voor een vega tosti, waarbij het brood en de kaas wel wat fris tegengewicht kunnen gebruiken.
Zelf kimchi maken? Dit is hét klassieke recept voor homemade Koreaane kimchi
Benodigdheden voor 2 personen:
- 1 eetlepel gezouten (plantaardige) boter, op kamertemperatuur
- 1/2 teentje knoflook, geraspt
- 1/2 eetlepel gochujang (Koreaanse chilipasta)
- 4 dikke snedes (zuurdesem)brood
- 1/2 eetlepel sesamzaadjes
- 100 gram kimchi
- Handje verse basilicum
- 125 gram van je favoriete tosti-kaas (of een plantaardig alternatief)
- Verse bieslook
- Snuf grof zeezout
Vega tosti met kimchi
Mix de boter, de sesamzaadjes en de knoflook in een kleine mengkom.
Smeer dit mengsel op één kant van elke snede brood. Smeer op de andere kant een beetje van de gochujang en beleg het brood met kaas, kimchi en basilicum. Schik er de andere sneetjes brood op met de boter naar de buitenkant.
Bak de kimchi tosti’s in een laagje boter in de koekenpan, tot ze mooi goudbruin zijn. Werk af met de verse bieslook en een snuf grof zeezout.
Gek op koken? Dit zijn de voordelen die in de keuken staan hebben op je mind