Vega Vrijdag: supersnelle én lekkere tomatenrijst met ei
Op sommige dagen heb je geen tijd, geen zin of geen geld hebt om uitgebreid te koken – dat snappen we maar al te goed. Des te fijner vinden we het om voor dat soort situaties recepten te tippen die tóch gezond en voedzaam zijn. En dat is met deze vega tomatenrijst van zusje Culy 100 procent het geval.
Het idee is dat je rijst kookt met een tomaat, die tomaat door de gekookte rijst prakt en er in de warmte van de rijst ook nog ‘ns een eitje doorheen roert. Dat stolt door de hitte, waardoor je in no time een smaakvolle kom comfort food hebt. Je kunt de tomatenrijst bovendien aankleden zoals je wil: met kruiden, groenten, nootjes… Je snapt het!
8 x voeding die goed en slechte invloed heeft op je geluksniveau
Benodigdheden voor 2 personen:
- 300 gram ongekookte rijst
- 1 grote, rijpe tomaat
- 2 theelepels olijfolie van goede kwaliteit
- 1/2 theelepel suiker
- 2 theelepels sojasaus
- Versgemalen peper
- 1 ei
- 3 stengels bosui, in dunne ringetjes
- Chili-olie (optioneel)
- Handje gehakte koriander (optioneel)
Lees ook: Plantaardig koken? Dit zijn de 7 beste vegan kookboeken van het moment
Zo maak je supersnel vega tomatenrijst
Was de rijst tot er helder water vanaf komt. Doe de rijst in een pannetje (of rijstkoker) en voeg 450 ml water toe.
Doe de sojasaus, suiker en wat versgemalen peper bij de rijst.
Haal het kroontje van de tomaat af en snijd de kern er aan de bovenkant uit. Leg de tomaat bovenop de rijst. Leg een deksel op de pan en kook de rijst zoals je dat normaliter zou doen: ongeveer 10 minuten, daarna het vuur uit en nog 15 minuten laten staan met een deksel op de pan.
Haal het deksel van de pan en prak de tomaat met een houten lepel fijn door de rijst. Breek er een ei boven en roer die door de rijst. Leg de deksel weer even op de pan en wacht 5 minuten.
Meng de bosui door de rijst, garneer met de chili-olie en de koriander en geniet.
Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je vaak ongezond eet?