Vega Vrijdag: de lekkerste spaghetti met tomatensaus
Indruk maken met een vega spaghetti met tomatensaus? Laat dat maar aan het team van ons culinaire zusje Culy over. Want met de juiste ingrepen tover je knoflook, ui en bliktomaten om tot een waanzinnig lekkere pastasaus. En daarmee maak je zelfs indruk op de grootste carnivoren, let maar op.
Sterspelers in deze vega spaghetti zijn bliktomaten, die wij om meerdere redenen geweldig vinden. Ten eerste omwille van hun smaak natuurlijk, maar ook omdat ze zo’n handig (en gezond!) voorraadkastingrediënt zijn.
Want met die tomaten en wat droge pasta in huis, kun je zelfs op de meest futloze dagen een voedzame maaltijd op tafel zetten. En of je kiest voor witte of volkorenpasta, laten we helemaal bij jou.
Good News: de McPlant komt vast op de menukaart bij McDonald’s
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram spaghetti (of andere pasta)
- 800 gram gepelde San Marzano tomaten (of andere tomaten)
- 120 ml olijfolie
- 5 tenen knoflook, gepeld en licht geplet
- 1/2 theelepel gedroogde chilivlokken
- Grote hand verse basilicum (inclusief steeltjes) + extra ter garnering
- 1 grote ui, gepeld en gehalveerd
- 55 gram ongezouten roomboter (of 4 eetlepels)
- Geraspte Parmezaanse kaas, naar smaak
- Zout
Bewaar jij een halve avocado in een laagje water? Dat is blijkbaar helemaal verkeerd
Vega spaghetti met tomatensaus: het ultieme recept
We beginnen met het maken van een kruidenolie. Giet de olijfolie in een sauspannetje en voeg de takjes basilicum, geplette tenen knoflook en gedroogde chili toe. Zet het vuur op medium-laag en wacht tot de olie begint te borrelen. Laat alles een minuut of 4 pruttelen, tot de basilicumblaadjes zijn geslonken. Haal het pannetje dan van het vuur en laat de olie een tijdje afkoelen.
Smelt ondertussen in een grote pan de boter op middelhoog vuur tot ‘ie bruist en bruin begint te worden. Leg de twee helften van de ui met de snijkant naar beneden in de bruine boter. Laat ze een paar minuten bakken, tot ze aan de onderkant bruine plekjes hebben.
Giet dan voorzichtig eerst een klein beetje van de tomaten uit blik bij de uien, wacht even tot het ergste gespetter voorbij is (en neem outfit-technisch een veilige afstand) en voeg dan de rest van de bliktomaten toe. Maak ze een beetje stuk met een houten lepel, breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Leg een deksel op de pan en laat de saus 20 tot 25 minuten op laag vuur pruttelen.
Maal ondertussen de afgekoelde olie met de smaakmakers uit het pannetje in een keukenmachine of blender tot een homogeen mengsel. Het lijkt waarschijnlijk een beetje op pesto en dat is prima.
Voeg de kruidenolie toe aan de tomatensaus, roer door en proef even op zout. Leg de deksel weer terug op de pan en laat de saus nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
Kook ondertussen de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking (waarschijnlijk een minuut of 9) in ruim gezouten water. Giet af, maar bewaar zeker een kopje van het kookvocht.
Terug naar de tomatensaus
Terug naar de tomatensaus: proef of ‘ie nog zout nodig heeft en zet het vuur uit. Verwijder de gehalveerde ui (die kun je weggooien, maar wie creatief is, kan ‘m ook verwerken in een gerecht). Meng de spaghetti met een keukentang door de tomatensaus en voeg wat van het achtergehouden kookvocht toe om de saus niet alleen losser te maken, maar ook dikker.
Schep de vega spaghetti met tomatensaus op borden en verdeel er wat geraspte Parmezaanse kaas overheen. Maak af met wat blaadjes basilicum.
Moeilijke eter? intuïtief eten kan de oplossing zijn voor strijd aan tafel