Vega Vrijdag: plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes
Deze vega plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes van zusje Culy is een nieuwe favoriet. Want vegetarisch comfort food, daar houden we van.
En hoewel artisjok vaak in één adem genoemd wordt met Zuiderse, zomerse gerechten, vinden wij deze vega plaattaart ook erg geschikt als winters maaltje. Je kunt de stukken immers zo lekker weghappen op de bank, onder een dekentje met kaarslicht. Kijk daar één van onze Netflix-tips bij en je hebt alle ingrediënten voor een gezellige winterse avond.
Ingrediënten voor 1 plaattaart:
- 1 rol deeg (bijv. flammkuchendeeg)
- 1 ei, geklutst
- Handje verse peterselie, fijngehakt
- 1 bol mozzarella, in kleine stukjes gescheurd
- 250 gram ricotta
- 800 gram artisjokharten (of 2 grote blikken), uitgelekt
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 groene peper, in dunne ringetjes
- Citroenzest
- Zout & peper
- Blokje Parmezaan, in dunne plakjes geschaafd
Vega plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes
Verwarm de oven voor op 205 graden.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat en vouw de randen ongeveer 1,5 centimeter naar binnen.
Bestrijk de randen met het losgeklopte ei.
Neem er een mengkom bij en meng de stukjes mozzarella met de ricotta, de helft van de peterselie, wat er over is van het geklutste ei en een flinke snuf zout en peper.
Spreid dit mengsel uit over de plaattaart en schik er de artisjokharten bovenop. Verdeel er ook de kappertjes en de groene peper over. Zet gedurende 25 à 30 minuten in de oven. Zet daarna nog 2 minuten onder de grill.
Schaaf de Parmezaanse kaas, de citroenrasp en de rest van de peterselie over de taart en maak af met extra zwarte peper.
Meer makkelijke vega recepten?
- Vega Vrijdag: vega knolselderijburger met paddenstoelenmayo
- Zwarte bonensoep met limoenroom
- Vega Vrijdag: regenboogwortels met sinaasappel en honing