Vega Vrijdag: plaattaart met peer, blauwe kaas en walnoot
Koken met seizoensproducten is een fantastische manier om onze mooie seizoenen te omarmen. Deze vega plaattaart van zusje Culy zit bomvol herfstige smaken zoals walnoot en peer. Perfect voor deze tijd van het jaar, en bovendien is het ook nog eens een heel makkelijk recept.
Deze herfst hebben we misschien wel meer behoefte aan gezelligheid dan andere jaren. Met z’n allen zoeken we meer dan ooit troost in kleine gelukjes en huiselijk comfort. Lekker, troostend eten is daar een belangrijk onderdeel van.
Wij raden daarom iedereen aan om deze gezellige herfstige plaattaart op tafel te zetten. 100 procent vega en super smakelijk: geluk zit ‘m in de kleine dingen!
> Tip: Bedrock Talks: 20 bewezen tips voor self-care in quarantaine
Benodigdheden voor 1 plaattaart
- 1 rol vers bladerdeeg (270 gram)
- 1 prei, schoongemaakt en in dunne ringen
- Flinke klont boter + extra (gesmolten)
- 1 klein peertje (bv. Doyenné du Comice), in dunne schijven
- 2 eetlepels zure room
- Handje walnoten, grofgehakt
- 80 gram blauwe kaas, verkruimeld
- Een paar blaadjes verse dille
Plaattaart met peer, blauwe kaas en walnoot
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het bladerdeeg (met het bakpapier) uit op een bakplaat. Vouw een randje van 1 cm langs elke zijde van het bladerdeeg. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg. Bak de deegbodem in de oven circa 5 minuten voor.
Verhit ondertussen een flinke klont boter in een pan en stoof er de prei in aan. Kruid af met zout en peper. Zet apart.
Haal het bladerdeeg uit de oven en druk eventueel voorzichtig plat (let op: gebruik een theedoek om te vermijden dat je je brandt!). Smeer de bodem in met twee flinke eetlepels zure room.
Stort de inhoud van de pan uit op de bladerdeegtaart en verdeel er zo’n 50 gram blauwe kaas over. Verdeel ook 3/4 van de walnoten over het geheel en werk tot slot af met de schijfjes peer.
Smelt nu een klein beetje boter in de magnetron en geef de schijven peer met een keukenborsteltje een lik van de boter.
Schuif de bakplaat 20 minuten de oven in. Klaar? Werk dan af met de resterende blauwe kaas, nog wat walnoten en verse dille.
Good to know: Waarom (vaker) veganistisch eten de meest effectieve manier is om klimaatverandering tegen te gaan
Meer vega(n) recepten?
- Vega Vrijdag: bloemkool met burratacrème
- Vegan Vrijdag: Indiase tomaten-kokossoep voor op koude dagen
- Vega Vrijdag: Pompoengratin met salie en Parmezaanse kaas